важните неща

Начало | важните неща | Какво да правим, ако срещнем мечка?

Какво да правим, ако срещнем мечка?

Аз детето | 2023-06-06

Какво да правим, ако срещнем мечка?

Мечките са много симпатични, нали? Когато са в зоопарка и се къпят или молят за солетки, (които не трябва да им даваме), а ние ги гледаме от безопасно разстояние зад ограда! Обаче в България има и диви мечки! Не се замисляме много затова, защото рядко ги виждаме, особено ако живеем в по-голям град. Затова и рядко се питаме какво да правим ако видим дива мечка! За щастие у нас мечките не са толкова опасни, колкото в други части на света. И все пак не са и съвсем безобидни, особено ако ги изплашим и провокираме. И предвид факта, че наскоро видяхме, че в Априлци мечка се разхожда близо до детска градина, решихме, че е време да научим нещо полезно, а именно как да се държим ако имаме близка среща с мечка, така че това да остане само един интересен разказ и нищо повече.

Какво да направите, за да не срещнете мечка в гората

Кафявите мечки рядко нападат хора. Обикновено те са доста предпазливи и са склонни да избягват срещи с хора. Ако животното знае предварително за приближаването на човек и още повече на група, тогава ще се опита да не се показва и най-вероятно ще се отклони само. Ако обаче в гората се скита мечка, която е била принудена да напусне леговището преди време, или ранено животно, срещата може да бъде изключително опасна. За да намалите риска да се натъкнете на животно в гората, трябва да следвате няколко правила.

1. Не се лутайте през гъсти гъсталаци.

По-добре е да се движите на открити места и да използвате пътеки.

2. В никакъв случай не се движете по мечата пътека, например ако забележите отпечатъци от стъпки.

Така рискувате да се срещнете със собственика ѝ, който може да реши, че сте нахлули в неговата територия. Следата на мечката е лесна за разграничаване от обичайната. Изглежда като две вериги от вдлъбнати следи. Те са разположени на разстояние около 20 сантиметра един от друг. По принцип не трябва да вървите по пътеката, ако ви се струва, че диво животно е оставило следи по нея. По-добре е да потърсите друг път в гората. Особено важно е да спазвате това правило през зимата или ранна пролет. Ако видите следи в снега, които може да приличат на такива от мечка, незабавно се отместете встрани и се опитайте да останете на открити места.

3. Бъдете шумни.

Това правило е едно от основните за тези, които не биха искали да срещнат мечка. Така че говорете, пейте, смейте се, тропайте силно. Ако ходите сами, можете да вържете звънец на раницата си.

4. Не вземайте със себе си в гората малки породи кучета или други дребни животни.

Голямо куче за лов или пазач може да ви помогне и да прогоните кафявата мечка. Но ако малко кученце избяга и се натъкне на хищник, то ще се изплаши, ще се втурне обратно и ще доведе мечката при вас. По-добре избягвайте такава среща.

5. Не оставяйте хранителни отпадъци в гората.

Както и опаковки за храни и консерви. Дори ако сте заровили отпадъци в земята, мечката може да ги надуши. Носете отпадъците със себе си, а ако това не е възможно, изгорете ги.

6. Не се движете по бреговете на реките след залез и преди изгрев слънце.

По това време мечките ловят риба и определено няма да се зарадват, ако бъдат обезпокоени.

Какво да направите, ако видите мечка

Често срещана ситуация: видели сте мечка, но тя още не ви е забелязала. В такива случаи напуснете веднага. Не се опитвайте да снимате мечка, дори тя изобщо да не ви гледа. Не знаеш кога ще се обърне към теб. Запомнете: звярът изобщо не обича да го изненадват. Затова се опитайте да тръгнете в посоката, от която току-що сте дошли, или заобиколете опасната зона в широка дъга. Не изпускайте мечката от погледа си и не ѝ обръщайте гръб. Важно: никога не се доближавайте до мечки. Когато ги видите, отдалечете се веднага.

Какво да направите, ако ви види мечка

Първото и най-трудно нещо е да не се паникьосвате. Не забравяйте, че здрава мечка в обичайното си местообитание рядко напада човек. И се опитайте да запазите увереност и самообладание. Мечката се опитва да не влиза в конфликт с големи същества, затова се опитайте да изглеждате по-големи. Например вдигнете раница над главата си. Или разтворете шлифера или якето си, разтворете ръцете си отстрани. Ако пътувате в група, съберете се – звярът може да види масивен силует и да реши, че е по-добре да се махне от пътя. За да прекъснете контакта, отстъпете назад и по диагонал. В същото време кажете нещо на глас със силен и уверен глас, вдигнете шум, тропайте с крака. Но не крещете като звяр, не квичете, не си показвайте зъбите. Освен това не трябва да ръмжите. Абсолютно не е необходимо да бъдете като агресивно животно.

Ако мечката продължава да се движи и вече се е приближила до вас, спрете. Продължавайте да говорите високо, чукайте по дърветата. Но не правете агресивни движения и не гледайте звяра директно в очите: за него това е сигнал за готовност за атака. Ако мечката е спряла, можете бавно да се върнете обратно. Но в никакъв случай не трябва да обръщате гръб на звяра и да бягате!

Какво да правим ако видим мечка пред дома си или в града

  • Ако видите мечка в града, оставете животното на мира. В повечето ситуации, ако бъде оставена сама, мечката сама ще се върне в гората.
  • Дръжте кучетата под контрол. Стойте далеч от мечката и кажете на другите да направят същото. Често мечка се покатерва на дърво, за да избегне хората. Струпването на хора не само стресира животното, но добавя и риска животното да се почувства застрашено и да нападне от страх.
  • Ако видите мечка пред дома си или в населено място звъннете на телефон 112, за да съобщите къде сте я видели и да получите съвет как да реагирате. Самото присъствие на мечка в населено място не е заплаха за обществената безопасност и мечката сама ще напусне района. Но да звъннете на 112, до местната РИОСВ или до WWF България е добра идея, защото те ще ви дадат съвети и ще определят дали е необходимо изпращането на специална помощ.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град