География

Начало | География | Знаете ли какво е Пангея?

Знаете ли какво е Пангея?

Аз детето | 2020-01-20

Знаете ли какво е Пангея?

Няма как да не сте наясно, че живеете на континента Европа или поне повечето от вас! Надяваме се, че ни четат деца и от други континенти като Азия, Африка, Австралия, Америка! Всъщност бихте ли повярвали ако ви кажем, че тези континенти, които виждате на картата разделени от огромни количества вода някога са били една цяла огромна земя? В това вярват учените. Те смятат, че преди около 270 милиона години почти цялата сухоземна част от планетата ни е била един огромен суперконтинент. Днес учените наричат този бивш суперконтинент Пангея. Името произлиза от гръцка дума, която означава „цялата Земя“. Пангея е покривала една трета от земната повърхност и била заобиколена от световен океан, наречен Панталаса.

Но как тогава сега имаме толкова отцепени континенти? Смята се, че Пангея е започнала да се разделя преди около 200 милиона години. С течение на времето отделните парчета земя са се отдалечавали едно от друго и накрая така са се образували отделните континенти. Разбира се, ние нямаме записи или снимки от това време. Така че съществуването на Пангея е просто теория. Всъщност именно германският метеоролог Алфред Вегенер пръв предложил идеята за Пангея през 1912 г. като част от неговите теории за това как се движат континентите. Теориите на Вегенер оттогава са заменени от по-модерно разбиране на тектониката на плочите. Учените, които са изследвали как океанското дъно се разделя, смятат, че Пангея се разпада бавно на няколко етапа, а не наведнъж. Освен това имат теория, че Пангея не е била единственият суперконтинент в миналото на Земята. Съвременните теории твърдят, че суперконтинент, наречен Родиния, е съществувал преди милиард години, а друг суперконтинент на име Панотия се е образувал преди около 600 милиона години.

Тектонските теории на плочите казват на учените, че земната кора е съставена от различни плочи, които продължават да се движат и до днес. Например учените смятат, че континентите отново се движат, макар и изключително бавно. Смята се, че Африка се сближава с Южна Европа, а Австралия се сближава с Югоизточна Азия. Нова Пангея може да се образува в рамките на следващите 50 милиона години, когато Африка и Австралия се слеят с Европа и Азия! Това сглобяване и последващо разпадане на земните масиви е известно като цикъл на суперконтинента или Вегенерия.

Как учените знаят всичко това? Те правят научно обосновани предположения за това, което може да се е случило преди милиони години, въз основа на доказателства, които намират днес. Например, учените са открили вкаменелости от идентични видове на континенти, които сега са далеч един от друг. Геоложките доказателства също дават улики на учените как се е образувала Пангея и впоследствие се е разпаднала. Например, учените са открили съвпадение на геоложките тенденции както на източното крайбрежие на Южна Америка, така и на западното крайбрежие на Африка, което ги кара да вярват, че тези две сухоземни маси трябва да са били едно цяло някога.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град