География

Начало | География | Каньо Кристалес – реката с петте цвята

Каньо Кристалес – реката с петте цвята

Аз детето | 2020-02-12

Каньо Кристалес – реката с петте цвята

Какъв цвят имат реките? Знаем, че никой досега не ви е задавал този меко казано странен въпрос, но помислете. След малко ще видите, че имаме основателна причина да го направим... И така какъв е отговорът ви? Най-вероятно „никакъв“ или „прозрачен“, което е вярно за повечето реки по света. Но не и за Каньо Кристалес, реката считана от мнозина за истинско чудо на природата. Тази уникална река се намира в северната част на Колумбия, в националния парк „Серания де ла Макарена“. Тя не е нито най-голямата, нито най-дългата, нито най-пълноводната – дълга е около 100 километра, но пък е най-красивата. Често е наричана „течната дъга“, защото има пет цвята. Да, наистина е така! Четете и ще се убедите, а също погледнете и тази снимка!

Виждате красивите цветове, нали? И те не са нито изкуствено добавени с програма, нито пък нарочно оцветени с боя от местните, за да привличат туристи. Те са съвсем истински и истината е, че не водата е цветна, а водораслите под нея. Ако погледнете реката от птичи поглед, можете да видите жълто, червено, черно, зелено и синьо. Тези толкова различни цветове се дължат на водораслите, които обитават водите ѝ. А отблизо изглежда сякаш на дъното са постлани живописни килими, изтъкани от най-добрите майстори. Причината да се виждат така ясно, е че водата от Каньо Кристалес е толкова чиста, почти дестилирана, че е напълно прозрачна. Без каквито и да било примеси и прах, дъното се вижда идеално, а цветните мъхове и водорасли, които растат по него карат реката да изглежда така, сякаш самата вода има пет цвята.

Платото Серания де ла Макарена, през което преминава Каньо Кристалес, също е уникално – кварцовите скали са се образували преди около 1,2 милиарда години и са сред най-старите на планетата. Националният парк „Серания де ла Макарена“ се намира на границата между три големи екосистеми, всяка от които има изключително разнообразни флора и фауна: Андите, Източен Ланос и амазонските дъждовни гори. Платото се обитава от около 420 вида птици, 10 вида земноводни, 43 вида влечуги и 69 вида примати.

Местните хора използват още едно название за Каньо Кристалес – „реката, която отива в рая“. И наистина има ли по-подходяща дестинация за подобно неземно творение?

Впечатляващо, нали? Прочетете и за други интересни реки:
Амазонка – най-голямата река в света
Дунав – реката, минаваща през най-много държави в Европа
Знаете ли къде се намира река Тигър?
Ще стане горещо, защото отиваме във врящата река на Амазонската джунгла



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град