География

Начало | География | Знаете ли какво е Мауна Кеа?

Знаете ли какво е Мауна Кеа?

Аз детето | 2019-05-10

Знаете ли какво е Мауна Кеа?

Алоха, любознателни и искащи да знаят повече за света си, приятели! Това е хавайското „Здравей!“ ако все още не сте се досетили. Но пък вероятно вече сте напълно сигурни, че ще отскочим до Хавайските острови, за да потърсим най-високата планина в света. „Но не е ли това Еверест в Хималаите?“, веднага ще попитате вие. Всъщност, връх Еверест е най-високата точка на Земята, но това не означава непременно, че Хималаите са най-високата планина в света.

Тази чест отива към Мауна Кеа, вулкан на Хавайските острови, който не само достига високо в небето, но и дълбоко под водата. Височината му е 4205 метра над морското равнище и е най-високата точка на щата Хаваи. Ако се измери от океанската му основа в Тихия океан обаче, той е висок около 10 000 метра – много повече от връх Еверест. Мауна Кеа е всъщност вулкан, който последно изригнал преди повече от 4600 години. Макар че в момента е спящ, Мауна Кеа вероятно ще избухне отново един ден. Периодът от време между изригванията му е доста дълъг в сравнение с активните вулкани на Хавайските острови. Учените не могат да предскажат кога може да изригне отново, но редовно го наблюдават, за да търсят признаци на потенциално изригване.

Възможно е вулкан да не е мястото, където бихте искали да карате ски, но хавайците всъщност смятат Мауна Кеа за най-доброто място за каране на ски и сноуборд. Въпреки че на Мауна Кеа невинаги вали сняг, върхът му много често е покрит със сняг и подходящ за каране на ски, достатъчно често, че името му на Хавайски да означава „Бяла планина“. Поради височината си и сухата, стабилна среда върха на Мауна Кеа е едно от най-добрите места в света за изучаване на небето. Тъй като през 1964 г. е изграден път за достъп до върха, 11 различни страни са построили 13 големи телескопа на върха на Мауна Кеа. Заедно тези телескопи образуват една от най-големите и най-уникални астрономически обсерватории. Тяхното присъствие обаче не е без спорове, тъй като някои местни хавайци не обичат свещената им планина да се използва за такива цели. През 2006 година по време на земетресението в Хаваи някои от телескопите претърпяват незначителни повреди, но са поправени за по-малко от седмица и е възстановено функционирането им. Някои от страните, чиито правителства спомагат за построяването на телескопите са САЩ, Канада, Англия, Тайван, Япония, Австралия, Аржентина, Бразилия и Чили. Научните изследвания се провеждат в голям диапазон на електромагнитния спектър – видим, радио и инфрачервен.

Според хавайската митология върхът на този вулкан е свещено място и до него в миналото се допускат само най-високопоставените вождове на племената. В древността хората, които живеели там, разчитали на горите по склоновете му за храна и подслон, а на базалтовата изстинала лава – за направа на сечива.

Снимка: Reuters



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град