География

Начало | География | Столица или не – още 6 големи града, които често бъркаме със столици

Столица или не – още 6 големи града, които често бъркаме със столици

Аз детето | 2019-03-18

Столица или не – още 6 големи града, които често бъркаме със столици

Оказва се, че всеки един от нас се изненадва, когато в училище (или малко по-късно), разбере, че столицата на Съединените американски щати не е Ню Йорк. Фактът, че столицата на Австралия пък е Канбера, а не Сидни е просто невероятен. Знаехте ли, че Анкара е столицата на Турция, а не така популярният Истанбул. Ще си кажете, че това последното всеки го знае. Но днес в света съществуват 36 държави, за които е лесно да се обърка коя точно е тяхната столица. Затова за вас, малки любопитковци, открихме по нещо любопитно за още 6 от най-интересните столици и големи градове и нямаме търпение да го споделим!

Обединени арабски емирства

Дубай – най-големият, най-известният и най-красивият град от този регион би трябвало да е столицата, нали? Да, ама не! От създаването на Федерацията на Обединените арабски емирства през 1971 г. Абу Даби е със статут на временна столица. Докато било решено да се построи нов град Ал-Карам, който да бъде истинската столица. Въпреки това, предложеният град никога не е бил построен. От 1966 г. Абу Даби се превърнал в постоянна столица на емирствата. Най-големият град в страната обаче, както вероятно вече се досещате, е Дубай, населението му е 3 милиона жители.

Нова Зеландия

Знаете ли името на някой град в Нова Зеландия? Да си признаем, ние не, поне не досега! Често си мислехме за Сидни, но той първо изобщо не е столица и второ няма нищо общо с тази страна. Уелингтън и Окланд – един от тези градове е столицата! Можете ли да познаете кой? Ще ви подскажем малко! Първият е 3 пъти по-малък от най-големия град в Нова Зеландия, а пък вторият е с население от 415 хиляди души за разлика от първия, който е с 1,6 милиона. Ха сега де! Верният отговор е следният: Окланд е бил официална столица за много кратко време до 1856 г. и заради бързото нарастване на населението, столицата е прехвърлена в Уелингтън. Това е най-южната столица на света.

Канада

Всъщност много хора забравят, че Канада си е цяла отделна държава, а какво остава да знаят столицата. Въпреки това историята е доста интересна, защото „борбата“ за това коя да е столицата се води цели 26 години. Само от Торонто до Квебек и обратно столицата се премества 4 пъти, докато през 1857 г. кралица Виктория определя Отава за главен град. Сега столицата е на 4-то място в списъка на най-големите градове в страната, първият от които е Торонто, където живеят 2,7 милиона души.

Индия

Особеността на индийската столица Ню Делхи е, че районът е вторият по големина град в страната след Делхи. През 1911 г. резиденцията на британския заместник е прехвърлена в Делхи от Калкута. След обявяването на независимостта на Индия през 1947 г. столицата се премества в Ню Делхи. Най-големият град в страната е Мумбай, като населението му е 12,5 милиона души.

Казахстан

Знаете ли, че на местния език столицата на държавата се нарича просто „столица“! Колко оригинално, а? Ние обаче я наричаме Астана. Градът е столица от 1997 г. И е вторият по население – с над 1 милион жители. А пък най-големият град е Алма-Ата с население от 2 милиона жители.

Пакистан

Исламабад – това е интересното име на столицата на Пакистан. Градът е вторият по население и е построен специално, за да бъде столица. Това означава, че архитекти са се трудили години наред, за да направят най-красивите сгради и най-доброто разположение за един град. Какви неща само измислят хората!

Снимки: ReutersКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град