География

Начало | География | Оттук до Тимбукту

Оттук до Тимбукту

Аз детето | 2019-02-04

Оттук до Тимбукту

Ако някога се отправите на дълго пътуване до далечно, далечно или екзотично място, вероятно ще чуете фразата „отиваме оттук до Тимбукту“, която по всяка вероятност възрастните са използвали повече от веднъж. Може би не сте я чували, но тази фраза е доста популярна в различни краища на света и е така от много години. Всъщност знаете ли какво е Тимбукту? Така казано сигурно ви звучи като някакво мистериозно и екзотично място, което със сигурност не е лесно за достигане. Сякаш е на другия край на планетата Земя. А може дори и да е просто измислено... Дали наистина не е излязло от въображението на някои писател, като например остров Корекоредут от историята на Пипи Дългото чорапче?

Съвсем не! Тимбукту е много истински град, разположен в западноафриканската страна Мали. Заселен от туарегите (първите „сини хора на Сахара“) в началото на XII в., Тимбукту носи едно от тези легендарни имена, които извикват във въображението образи на нещо изплъзващо се и мистериозно, на някакво далечно кътче на света, до което е невъзможно да стигнете. Освен това Тимбукту всъщност изобщо не е остров, както много хора си мислят. Град Тимбукту има славна история от своето създаване през вековете, като това някога е било мястото, на което са се пресичали световни пътища, които свързвали Западна Африка с търговията на цяла Северна Африка и оттам и с Европа. В Европа, това, с което свързвали името Тимбукту винаги било метафора за екзотични, далечни земи, а разказите за африканския град, златните му дворци и високите кули са събуждали въображението в късното Средновековие. Древното и непрекъснато спрягано за извор на мъдростта, селище е положило основите не само на ислямската, но и на световната цивилизация. Или поне е спомогнало за тяхното развитие.

Преди стотици години Тимбукту е признат за град, а в началото на 13-ти век той е бил част от империята на Мали и важна част от търговския път, по който се пренасяли сол, злато, слонова кост и роби. Домът на древен ислямски университет, Тимбукту е известен и като мястото на най-добрите учени в своята „златна епоха“. Тогава били построени няколко важни джамии, а Тимбукту станал важна сила за разпространението на исляма в Африка. През това време писатели, включително Лео Африкан и Шабени, пишели великолепни приказки за богатството на Тимбукту. Тези истории очаровали европейците, които започнали да изпращат експедиции за изследване на западния бряг на Африка. Именно тези стари истории вероятно са довели до репутацията на Тимбукту като далечен, загадъчен и екзотичен „остров“.

Днес Тимбукту е в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО и бе обявен за застрашен град заради разрушителното влияние на пустинните бури. Световната организация финансира специална програма за съхранението на архитектурните паметници.

Снимки: Reuters



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град