спорт

Начало | спорт | Знаете ли как се става спортен съдия?

Знаете ли как се става спортен съдия?

Аз детето | 2018-01-08

Знаете ли как се става спортен съдия?

Обичате ли спорта? Някои хора обичат да спортуват. Всъщност силно се надяваме, че и вие обичате да спортувате. Знаете, това е важно, полезно... а също и забавно. Всеки, който прекарва час или два на футболното игрище с приятели може да ви каже това. Или пък тези, които обличат банския и отиват в басейна. Или пък тези, които нямат нищо против в час по физическо да направят една кратка игра на волейбол или пък просто да потичат няколко обиколки на училището. Други пък не само обичат да спортуват, но и да гледат спорт. Вие гледали ли сте някога професионални спортисти? Не? А би трябвало. Супер интересно е. Ако се чудите с какво да започнете просто отворете някоя телевизионна програма на спортен канал и си изберете. Има толкова много събития всеки ден, всеки час.

Освен играчите, треньорите и зрителите, има и малка група от хора, които са от решаващо значение за успеха на повечето спортни събития. За кого говорим? Реферите, разбира се! Съдиите могат да бъдат намерени във всички видове спортове. Може да сте запознати с известните черни униформи, които футболните съдии носят. Но не всички съдии носят точно такива. Други носят ризи с различни цветове, за да решават игри по баскетбол, хокей, бейзбол и всякакви други спортове.

Убедени сме, че знаете какво прави един съдия, но все пак да си повторим. Той знае всяко едно правило на съответния спорт, до най-малката подробност и следи внимателно играта, за да се увери, че всичко се спазва. Съдиите трябва да следят точките, дали се правят нарушения от играчите, да следят времето за което едно спортно събитие се осъществява и да налагат правилните наказания, когато правилата са нарушени.

Ще си кажете, това всеки го знае, защо въобще го чета? Добре, умници! ;-) Знаете ли обаче как точно се става съдия? Кой определя кой може да е съдия, къде подават своите автобиографии и кой провежда интервюто с тях, за да ги назначи на работа? Ха сега! Кажете!

Точните стъпки, за да станете съдия, варират в зависимост от спорта, който искате и мястото, където живеете. Въпреки това има няколко общи условия важащи за целия свят, на които трябва да отговаряш, за да бъдеш съдия. Едно от тях е да бъдеш експерт в познаването на правилата на съответния спорт. Така например ако искаш да бъдеш футболен съдия, трябва да знаеш правилата и да ги рецитираш като таблицата за умножение. Всъщност повечето съдии започват да са такива още от деца. Стават доброволци на различни спортни събития, където помагат с каквото могат, включително и с носенето на топките дори. Други съдии пък стават такива след като вече не могат да са спортисти поради травма или възраст, но имат много опит с това. Макар че повечето от тях предпочитат да станат треньори.

Само че сега не си мислете, че можете да изучите правилата на някой спорт, да подадете една-две топки на футболен мач и да станете съдия. Нещата не стават точно така. Трябва да получите и лиценз. Това става след преминат курс и изпит! Точно така, съдиите ходят на изпити! При това след изпитите стават помощник-съдии и след известно време практика стават главни рефери. Да си кажем честно да си съдия за нас е почти да си като професор... Изпити, учене, практика...Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град