спорт

Начало | спорт | 10, 20, 30... Колко точно са спортовете на олимпийските игри?

10, 20, 30... Колко точно са спортовете на олимпийските игри?

Аз детето | 2018-02-13

10, 20, 30... Колко точно са спортовете на олимпийските игри?

Гледахте ли вече зимните олимпийски игри или поне откриването? Много хора се вълнуват от тях, защото няма друго такова усещане за патриотизъм и връзка с родината ти, като това да подкрепяш своите спортисти на такова огромно спортно събитие. Говорейки за това, решихме да ви попитаме знаете ли колко точно са спортовете на Олимпиадата? Това може и да изглежда като прост въпрос с още по-лесен и ясен отговор, но всъщност въобще не е така. Броят на спортовете често варира от едните игри до следващите.

Първите съвременни Олимпийски игри са се провели през 1896 година в Атина, Гърция. Те са включвали девет спорта: лека атлетика, колоездене, фехтовка, гимнастика, стрелба, плуване, тенис, вдигане на тежести и борба. Тези девет спорта продължават да са част от летните игри днес, но през последното столетие има много промени. До неотдавна страната домакин на игрите е решавала за много от спортовете дали ще ти има или не. Днес обаче тези решения се вземат от Международния олимпийски комитет (МОК). С течение на годините много други спортове са дошли и изчезнали, включително демонстрационни спортове, които са били изпробвани, но никога не са участвали в официалните игри. МОК има много критерии по които да определи дали един спорт да бъде включен или не в съответните игри. Много от тях включват условията при които се провеждат игрите. Да не говорим, че някои спортове хората разделят на дисциплини. Така например някои хора определят като отделни спортове плуването на 100 метра и синхронното плуване, а други наричат и двата просто плуване и за тях са едни и същи.

Ето защо може да чуете някои хора да казват, че е имало 28 спортове на летните олимпийски игри през 2016 г. в Бразилия. Други обаче смятат всяка дисциплина за отделен спорт, което обяснява защо официалният уебсайт на летните олимпийски игри през 2016 г. посочва 42 спорта. С други думи, броят от 28 спорта включва плуването като един спорт. Но броят на 42-те спорта включва плуване, гмуркане, синхронизирано плуване и водна топка като четири отделни спорта. За да бъде включен като спорт в Олимпийските игри спортът или дисциплината трябва да е популярен по целия свят. С появата на нови спортове те могат да започнат като демонстрационен спорт, преди да бъдат официално добавени към игрите.

Още няколко интересни факта:

  • Понастоящем златните медали на Олимпиадата са символично такива. Те са направени от сребро и имат само златно покритие. За последен път медал от чисто злато е бил връчен през 1912 г. Медалите се изработват индивидуално за всяка Олимпиада от домакините, които спазват строги препоръки за вида, размера и съдържанието. За пръв път на летните олимпийски игри в Рио де Жанейро медалите стават „еко“, като от сплавта на златните е отделен живакът, а част от използваното сребро и бронз са рециклирани. Лентите им също са от рециклирана пластмаса. В медалите за Сочи пък е включен примес от метеорит.
  • След няколко години на спорове в МОК на Олимпиадата през 1912 г. в Стокхолм са включени нестандартни дисциплини. Идеята е на Пиер дьо Кубертен и медали са раздадени в пет категории: архитектура, литература, музика, рисуване и скулптура, наречени „Пентатлон на музите“. Кубертен става златен медалист за литература с произведението си „Ода за спорта“. От 1948 г. обаче тези „дисциплини“ отпадат.
  • Първите Олимпийски игри, излъчвани по телевизията, са тези от 1936 г. в Берлин. Олимпиадата в Рим от 1960 г. е първата и последната, която получава пълно отразяване. Тази година Зимната Олимпиада в Пьонгчанг ще бъде първата, която американските зрители ще могат да гледат изцяло на живо.
  • Олимпиади се провеждат на всеки четири години от възобновяването им в края на 19 век. Изключение правят годините 1916, 1940 и 1944-а. Причина са Първата и Втората Световни войни.


Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град