спорт

Начало | спорт | Пинг, понг, пинг, понг... да поиграем тенис на маса

Пинг, понг, пинг, понг... да поиграем тенис на маса

Аз детето | 2017-09-26

Пинг, понг, пинг, понг... да поиграем тенис на маса

Играли ли сте някога тенис? Ако не, то непременно трябва да опитате. Доста забавно е да удряте топката напред-назад около мрежата. Докато размахвате ракетата си и насочвате топката към опонента си, винаги трябва да очаквате и той да направи същото към вас и да я изстреля в неочаквана посока, което колкото и да е странно е това, което прави тениса забавен и интересен, както за практикуване, така и за гледане. Но какво ще стане, ако замените тенискорта за маса? И вашата ракета за по-малка хилка? И какво, ако топката за тенис е много по-малка и изработена от пластмаса? Докато удряте топката напред и назад, ще чувате уникален звук: пинг... понг... пинг... понг. За какво говорим? Много ясно, че за тенис на маса!

Тенисът на маса стартира в Англия в края на 19-ти век. Той започва, когато феновете на традиционния тенис на тревна настилка решават да превърнат масите от трапезария в по-малки версии на истинския тенискорт. Вместо мрежи, вероятно са използвали редица от книги. Първите хилки пък били капаци от кутии. За топка играчите са използвали малка гумена топка, а често и коркова тапа. И вместо тенис на маса, ранните играчи на играта го наричали „уиф-уаф“, „госамер“ или „флим флам“. Тези имена са в резултат от звука, който „топката“ е издавала, когато е била удряна и е отскачала от масата. Този уникален звук довел и до друго популярно име за спорта: пинг-понг. Днес Ping-Pong е федерална търговска марка, регистрирана за пръв път от Parker Brothers Inc. в САЩ. Ping-Pong сега е определена марка оборудване, използвано за играта, която сега е общоизвестна като тенис на маса.

Днес тенис на маса се играе на малка твърда маса с къса мрежа, опъната в средата. Пластмасовите топки се удрят с хилки покрити с гума. От двете страни на мрежата се позволява само едно отскачане и играчите печелят точки, когато противникът им не успее да върне топката. Съвременната игра на тенис на маса предлага невероятно бърза игра. Играчите трябва да имат светкавично бързи рефлекси, за да бъдат наистина добри. Повечето играчи се опитват да ударят топката по такъв начин, че тя да се завърти във въздуха, което затруднява връщането ѝ от противника.

В световен мащаб управляващата организация, Международната федерация по тенис на маса (ITTF), е създадена през 1926 г. Тя все още ръководи спорта, включително определянето на официалните правила на играта. Днес в ITTF има над 220 асоциации. Милиони хора се наслаждават на спорта тенис на маса. По-специално, най-успешните играчи на тенис на маса в модерната епоха обикновено са от азиатските страни, включително Китай и Корея. Тенисът на маса е олимпийски спорт от 1988 г.

Разбира се, освен официалните състезания и олимпиади тенисът на маса е много забавен и просто като хоби. Освен това не изисква почти никакви специални оборудвания и има и много маси за тенис у нас поставени в паркове и градинки. Така че ако някой ден, което горещо ви препоръчваме, решите да опитате да поиграете тенис на маса с приятели, ето и основните правила, които трябва да знаете.

Целта на всеки от противниците е да вкара топчето в полето на другия. Печели този играч, който пръв спечели 11 точки. Ако резултатът при играта е равен – 10:10 играта продължава. Играе се до 2 точки разлика. Примерно: 12:10. При резултат 10:10 играчите на тенис на маса изпълняват по 1 сервис всеки път. Победител в играта е този играч, който спечели определен брой геймове 2 от 3, 3 от 5 и т. н.

Тенисът на маса се играе от 2-ма или 4-ма играчи. Принципът на игра е един и същ и при двата варианта на игра – има няколко изключения:

 • Когато играят 4-ма играчи всеки от тях трябва да удари топчето по 1 път, като всеки играч в отбор има право да направи само 1 удар, след което е ред на неговия съотборник. Другата специфика е при изпълняването на сервиса за тенис на маса – играчът трябва да изпрати топчето в противоположното поле на противника.
 • При играта от 2-ма човека на тенис на маса няма изискване за изпълнението на сервис.

Започване на играта

Според правилата, първият изпълнител на сервис се определя чрез жребий с хвърляне на монета. Също така е обичайно съдия да вземе в едната си ръка топчето, а другата да е празна и дава право на избор на играчите да изберат една от ръцете му, които са скрити под масата за тенис. Когато се играят няколко гейма, победителят от предходния има право да направи първия сервиз.

Сервис и ретур

Сервиращият играч започва играта. Той трябва да хвърли топчето минимум на 16 сантиметра височина, без да го върти. При първият удар то трябва да падне в полето на сервиращият играч и след това в това на посрещащия, без да докосва мрежата. Много често при сервис, топчето не се хвърля на достатъчна височина, което се счита за нарушаване на правилата и може да даде неразрешено предимство на изпълнителя. Задължително е топката да е зад крайната линия на масата и над нейната повърхност по време на сервиса. Топчето също така трябва да бъде ясно виждано от посрещащият играч, затова при хвърлянето ръката, която го държи трябва да е почти отворена. При нарушение на тези правила, съдията има право да обяви сервиса за „лош“ и да нареди повторно изпълнение. При „добър“ сервис приемащият трябва да върне топчето след като то е отскочило от неговата половина на масата, като това може да стане директно или чрез докосване на мрежата.

Непозволени неща в тениса на маса

Грешките, които се санкционират като нарушения на правилата са следните:

 • Докосване на мрежата при изпълнението на сервис. Сервиращият трябва да повтори сервиса, като при повторна грешка се отчита точка за посрещача.
 • Изпълнение на сервис, без посрещащият да бъде готов.
 • Когато сервиращият или посрещащият играч изгубят по някакъв начин равновесие и не са в състояние да направят сервиса.

Отчитане на точките в тениса на маса

Точките могат да бъдат отбелязани при получаването на една от следните ситуации:

 • Играч не може да изпълни правилно сервис или ретур.
 • След сервис или връщане топката удари сглобката на мрежата.
 • Топката удари мрежата и се върне в полето на изпратилия я.
 • Играч удари топчето два последователни пъти. Имайте в предвид, че ръката, с която се държи хилката се счита за част от нея и ако върнете пинг-понга примерно с пръст, тогава всичко е редовно и няма нарушение.
 • Дава се точка на играча, ако противникът му удари топчето с тънката част на хилката, която не е покрита с гума.
 • Играч докосне повърхността на масата или мрежата с ръка.
 • Играч премести масата с тялото си по време на игра.

Снимки: PixabayКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град