спорт

Начало | спорт | Кое е общото между Меси и Роналдо, освен че са футболисти? Досещате ли се?

Кое е общото между Меси и Роналдо, освен че са футболисти? Досещате ли се?

Аз детето | 2017-11-17

Кое е общото между Меси и Роналдо, освен че са футболисти? Досещате ли се?

Много млади почитатели на футбола, каквито не се съмняваме, че има и между вас, имат една обща мечта: да станат като Лионел Меси или Кристиано Роналдо. Те са най-известните и най-талантливите футболисти на нашето време, но между тях има и още едно общо нещо. Можете ли да се досетите кое е то? Не, не са братовчеди, поне доколкото сме запознати и определено не са в един отбор поне за момента. Ще подскажем малко, отново е свързано с футбола... Предавате ли се? Добре, ще ви кажем. И двамата са успели да отбележат три гола в един и същи мач. Това също е мечта на много млади и талантливи футболисти. Тези от вас, които са по-големи фенове на футбола сигурно се досещат, че това се нарича хеттрик. Може би сега си мислите, че текстът ни ще приключи дотук, но не е точно така. Ако сте фенове на спорта продължете да четете, защото колкото и да е странно, този термин си има една богата история, която е и доста интересна.

Въпреки че много хора знаят какво означава хеттрик и са го чували доста често във футболните мачове, почти никой не знае, че тази дума всъщност не идва от футбола. Тя идва от Англия и спорта, наречен крикет. През 1858 година един спортист с фамилия Стивънсън вкарал три топки във вратата в една игра, подвиг, който дотогава се е случвал само още веднъж в крикета. Всичко било толкова впечатляващо, че години по-късно постижението на Стивънсън било увековечено дори в марка шапки, които били наричани „Стивънсън хет“. Оттам идва и първата сричка в термина, а именно „хет“. Дълго време след това постижението било наричано „Стивънсън хет“. 20 години след това обаче все повече спортисти започнали да правят този номер, като се ръководели от това как Стивънсън успял да го постигне и били учени специално да правят същото, а не да е просто случайност. Тогава вече това постижение било наричано „трикът на Стивънсън“, а най-накрая и просто хеттрик.

Днес терминът се използва в много спортове, включително футбол, водна топка и хокей. Разбира се, всеки спорт може да използва този термин, когато бъдат отбелязани три точки от един и същи човек в една и съща игра. Така например в американския футбол дори е прието хеттрик да се нарича всяко отбелязване на три поредни точки от отбора, дори и то да е от различни играчи. Но как мислите дали има нещо още по-добро от хеттрик? Разбира се! Атлетите винаги се стремят да бъдат по-добри и по-добри. Във футбола вече са въведени и изрази като безупречен, немски или чист хеттрик, които отбелязват ситуация, при която един играч отбелязва три гола в рамките на едно полувреме (или продължение) без между тях друг играч от собствения или противниковия отбор да вкара гол. Това е и оригиналното определение за хеттрик в немскоезичните страни, докато в англоезичните (и в България) са достатъчни три гола без значение дали между тях има други попадения или дали са отбелязани в едно и също полувреме. Класически, перфектен или златен хеттрик се нарича ситуацията, при която играчът отбелязва по един гол с двата крака и с глава. Същото важи и за по един гол с глава, с крак от игра и от пряк свободен удар или дузпа.

Няколко интересни рекорда от света на футболния хеттрик!

  • Най-бързият хеттрик в Англия е дело на Садио Мане срещу Астън Вила. Той вкарва 3 гола за 2 минути и 56 секунди.
  • Първият хеттрик в мач между национални отбори отбелязва играещият за Австрия англичанин Чарлз Стансфийлд. Това става в мача срещу Унгария на 9 октомври 1904 г. Първият играч с хеттрик за България е Асен Панчев през 1932 г. срещу Франция.
  • Най-бързият хеттрик в историята на футбола е дело на шотландеца Томи Рос. Той вкарва три гола за 90 секунди за отбора на Рос Каунти срещу Нерн Каунти на 28 ноември 1964 г. Любопитното е, че този рекорд е признат за такъв цели 40 години след поставянето му. Рос не регистрира рекорда си своевременно, защото погрешно мислел, че за целта на мача трябвало да присъстват двама души, които отбелязват времето, а единственият хронометрист на мача бил съдията. Преди регистрацията на рекорда официално за автор най-бързия хеттрик е считан ирландецът Джими О`Конър (134 секунди), а за неофициален рекордьор – шведът Магнус Арвидсон (95 секунди).
  • Общо хеттриковете на световни първенства са 48. Най-бързият хеттрик на световно първенство отбелязва Ласло Киш (Унгария, СП 1982) – 7 минути. Това е и единственият хеттрик, отбелязан от резерва.
  • Мишел Платини (Франция) е единственият футболист с два хеттрика на европейски първенства (Евро 1984). Седем други футболисти имат по един хеттрик.
  • През август 2013 г. бившият юношески национал на България от школата на „Славия София“ Ивалин Гунчев от американския футболен клуб „Миньор Чикаго“, който се състезава в най-силната Мейджър дивизия на Премиер Сокър Лийг (Илйноис) отбелязва хеттрикове в четири поредни мача за първенство – по три гола в четири поредни мача.


Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град