сръчни ръце

Начало | сръчни ръце | Златна рибка от солено тесто, която изпълнява желания

Златна рибка от солено тесто, която изпълнява желания

Аз детето | 2016-05-12

Златна рибка от солено тесто, която изпълнява желания

Да си направиш фигурки от солено тесто е интересно и увлекателно, а и най-важното – лесно. Затова ви предлагаме да си направите тази разкошна златна рибка от солено тесто.

За тази цел първо трябва да направите самото тесто. За него ще ви трябва:
1 чаша брашно
половин чаша сол
1 супена лъжица олио
половин чаша вода
боя за храна с жълт цвят

Как се прави:
В една по-дълбока купа изсипвате брашното, добавяте солта, след това олиото и бъркате. След това добавете и боята за храна. Сипвате малко по малко вода и бъркате енергично с лъжица. След това започвате да месите тестото с ръце – докато не се получи мек пластилин. Ако тестото не е достатъчно твърдо, то сложете още малко брашно. След като е готово тестото го сложете за 1-2 часа в хладилника. А докато чакате можете да направите и шаблона за рибката.
Вземете картон – върху него нарисувайте в каква форма да е вашата рибка. След това изрежете рибката. След 1 или 2 часа извадете тестото от хладилника и го поставете върху фолио за печене. Хубаво го разстелете с точилка, така че дебелината му да бъде около 4 мм. След това върху тестото сложете шаблона от картон и внимателно с нож изрежете тестото около шаблона. Но много внимавайте при тази процедура, ако не сте сигурни, че ще се справите помолете някой възрастен да ви помогне. След това махнете излишното тесто и ако е нужно дооформете рибката с ръце. И ето рибката е почти готова.

Сега остава само да я украсите. За тази цел можете да използвате различни мъниста, копчета, кристали, пайети и каквото решите. А също така можете да използвате и остатъка от тестото. Но запазете малко от него и за да оформите очи и уста на рибката.

Ето и една идея как да украсите рибката с остатъка от тестото: направете 5 малки топченца от него и ги сложете върху опашката на рибката. След това леко ги притиснете отгоре. След това с писалка направете малки дупчици върху топчетата и малко по-големи върху остатъка от опашката и тялото на рибката.

Когато сте готови с украсата на рибката, както и сте направили очи и уста, покритите дъното на тавичка с хартия за печене и сложете рибката върху нея. След което трябва да помолите мама да я сложи във фурната да се опече на слаб огън за около 1 час, за да се втвърди. След като я извадите от печката, изчакайте малко време, за да изстине и ако искате можете да украсите още рибката с акварелни или темперни бои. Когато и боите изсъхнат, за да изглежда още по-хубаво и да се запази за по-дълго намажете рибката с безцветен лак за нокти, изчакайте я да изсъхне и е готова.

С нея можете да украсите стаята си или пък да я подарите на приятел. Той определено ще се зарадва, ако му направите подарък изработен лично от вас.
Освен това имаме една малка тайна за вас: ако много силно искате нещо, тази рибка може да го изпълни. Но нали знаете, не бива да казвате желанието си на никой освен на нея. ;-)

Вижте още:
Картофена рибка
Подарък с рибка



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град