Космос

Начало | Космос | Защо небето е ценно за астрономията?

Защо небето е ценно за астрономията?

Аз детето | 2013-11-06

Защо небето е ценно за астрономията?

Отговорът на този въпрос сигурно е ясен за всички, но все пак ще ви обясним. Дори и най-простите астрономически явления се случват на небето. По него се движат Слънцето и Луната, когато е ясно на небето се виждат хиляди звезди. Често, за огорчение на астрономите, обаче се случва и небето да е облачно и наблюденията по него да са невъзможни. С няколко думи можем да обобщим, че без небето науката астрономия не би съществувала, то й помага, както и й пречи понякога.

Видът на ясно небе, пълно със звезди, винаги е привличал и очаровал хората. Много отдавна един философ е казал, че ако звездното небе се вижда само от една точка на Земята, то тази точка непрекъснато би била посещавана от тълпи хора, които искат да видят тази невероятна гледка. За нас, хората от XXI век, гледката на звездите по небето е още по-величествена, защото знаем какво всъщност са звездите и колко далече се намират от нас и въпреки това ние можем да ги виждаме. Хората не успели да открият веднага истината за природата на небесните тела. Минали много векове, през които хората щателно са наблюдавали всичко по небето и са записвали своите наблюдения преди да знаят това за космическите тела, което ние знаем днес.

Един известен руски учен – Михаил Ломоносов, е казал нещо, което всеки от нас си е помислял поне веднъж, гледайки звездното небе:
„Пред мен се открива бездна пълна със звезди. Броят на звездите в тази бездна е безкраен.“

Звездното небе е една велика „книга“ на астрономията и който съумее да я прочете, ще открие несметните съкровища на Космоса. На непосветените в тайните на астрономията им е трудно да си представят колко много загадки и мистерии се крият в небето и съзвездията, които са по него.
А съзвездията – те са азбуката на астрономите. Те са необходими на всички – от любителите астрономи до учените, които изучават космоса. За тези, които добре познават съзвездията и тяхното разположение по небето в различните времена от денонощието и годината, не е никакъв проблем да се ориентират само по звездите. А дори и да определят времето. Да се ориентират по звездите умеят моряците, летците, туристите и скаутите.
Когато се намираме на открито място (например в планината или на морето), светът изглежда така, сякаш е разделен на две части, под краката ви се намира земята, а над вас – е небето. Можем да кажем, че небето – това е световно пространство или въздушната обвивка на Земята наречена атмосфера.

То е важно за всички, но най-много го ценят астрономите, защото без небето и науката астрономия не би съществувала.

Прочетете още:
Какво е астрономия?
Сами ли сме сред звездите?...
Как хората са се научили да различават звездите?
Как са били устроени древните астрономически обсерватории?



Коментари
1 коментар

Абена Вериславова, 8 г.,

Публикувано на 01.12.2013

Супер. Много яко.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град