Космос

Начало | Космос | Какво е радиотелескоп?

Какво е радиотелескоп?

Аз детето | 2014-02-06

Какво е радиотелескоп?

Звездите, планетите, кометите, астероидите, изобщо всички тела в небето, могат да се наблюдават с помощта на оптични телескопи, които събират и усилват изображението чрез събиране на светлинните вълни. Но освен светлината, звездите ни изпращат и нещо друго, чрез което можем да ги изучаваме – това са радиовълните. Те могат да бъдат уловени от специални радиоприемници – радиотелескопи. Задачата на радиотелескопите е да събират и усилват радиовълни.

Радиотелескопите се състоят от антена и чувствителен приемник с усилвател. Радиоизлъчването, идващо от космоса, обаче е много слабо и затова е необходимо антената да е много голяма, както и самият радиотелескоп и затова тези съоръжения са много големи и заемат площ от десетки хиляди квадратни метри.

Радиовълните от космоса се фокусират в антената и попадат в устройство, което ги превръща в електрически ток. Този ток се предава на автоматично записващи устройства. Антените с диаметър до 100 метра са закрепени на специални опори, така че да могат да се насочват към различни точки в небето.

Радиотелескопите могат освен да приемат, също и да излъчват радиовълни. Например планетата Венера е винаги плътно покрита с облаци и поради това нищо не може да се види с оптичен телескоп. Радиотелескопът обаче, излъчва радиовълни към Венера, които преминават през облаците и се отразяват обратно към телескопа. По този начин може да се „види“ какво има зад облаците на Венера. При такива случаи радиотелескопът се използва като радар (радиолокатор).

Най-големият радиотелескоп в света е разположен в Аресибо, Пуерто Рико. Друг радиотелескоп е „Голямата редица“ в Ню Мексико, САЩ. Той е съставен от 27 радиотелескопа, разположени във формата на буквата Y, като диаметърът на всеки отделен телескоп е 25 метра.

Вижте още:
Кой е открил планетата Уран?



Коментари
1 коментар

JULIETA HRISTOVA, 4O г.,

Публикувано на 17.01.2015

Mnogo mi haresvat statiite za suzvezdiqta i planetite,za LUNATA.Az pisha prikazki za detsa i bih se radvala da obogatq informatsiqta za nebesnite obekti s novosti,za da e interesno i aktualno za detsata.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град