Космос

Начало | Космос | Как хората са се научили да различават звездите?

Как хората са се научили да различават звездите?

Аз детето | 2013-06-27

Как хората са се научили да различават звездите?

Много отдавна хората от различни места на Земята са дали имена на най-ярките и видими звезди. Дори и с липсата на всякакви астрономически уреди, каквито имаме днес, древните хора виждали, че звездите са различни по своята яркост и за да могат да ги различават по-добре, започнали да ги разделят по така наречените „звездни величини“.
Звездната величина V е безразмерна величина (т. е. тя не се измерва в метри, грамове или каквито и да е мерни единици), която характеризира блясъка на небесното светило. По-точно, тя определя осветеността, която светилото създава близо до наблюдателя, който я възприема като блясък или яркост. Това понятие за първи път е въведено от древногръцкия учен Хипарх. По това време се е считало, че блясъкът на звездите е свързан с техния размер. По този принцип Хипарх разделил всички видими звезди на шест категории – величини. Най-ярките звезди били от първа звездна величина, а тези, които едва се забелязвали с просто око – от шеста звездна величина. Разликата между две звездни величини била определена така – звезда от втора звездна величина е толкова по-слаба от такава от първа звездна величина, колкото е по-ярка от звезда от трета звездна величина и така нататък.
Съвременната скала на звездните величини е въведена от английския астроном Норман Погсън през 1856 г. Той предложил ако разликата в блясъка на две звезди е 100 пъти, разликата в звездните им величини да е 5.

Учените доста често разпределят звездите в групи и по цвета им. Да, точно така – по цвета им. Ако се вгледате по-внимателно в звездите при ясно небе, ще видите, че те, макар и много слабо, имат различни цветове – бяло, жълто, оранжево. Учените са установили, че тези цветове са свързани с температурата на повърхността на звездите. Благодарение на това откритие те много по-лесно могат и да установяват температурата на звездите. Според вида на отделяната светлина от звездата, с помощта на специални устройства, учените могат да направят „портрет“ на всяка звезда, описвайки характеристиките й, най-важната от които е температурата й.

Вижте още:
Коя е най-древната наука?
Кой е първият астроном?
Какво са Плеядите?



Коментари
1 коментар

mimi cvetkova, 10 г.,

Публикувано на 05.09.2013

mhogo go harasvam

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град