Космос

Начало | Космос | Какво представляват скафандрите?

Какво представляват скафандрите?

Мартин Игнатов | 2012-04-28

Какво представляват скафандрите?

Както всички знаем (е, може би не всички) в Космоса няма въздух. Всяко нещо, което бъде огряно от Слънцето е изключително горещо, а всичко, което е в сянка — смразяващо студено. Тези температури не са подходящи за да функционира правилно нашият организъм, за да живее човек.

В космическия кораб трябва да има запаси от кислород. Да, там ще има, но как ще излизат астронавтите в открития космос? За това им служат скафандрите, за които ще напиша някой интересни факти.

Частите, изграждащи скафандъра са седем на брой. Те са шлем, който се слага на главата, радиослушалки за глава, които са прикрепени за качулка, долно облекло (ръкавици, ботуши) и горно облекло, съставено от две части: крачоли и горна част със контролен панел върху нея (горната част). Тези части се захващат една с друга в областта на кръста, китките, врата и коленете, за да не излиза кислородът. Този вид скафандър е характерен за НАСА и се нарича животоподдържащ модул.

Друг вид скафандър на НАСА е Ръчноуправляемият модул (РУМ), който се прикрепя на гърба на животоподдържащия модул и позволява придвижване в космоса, в безтегловност.

А как ли се облича скафандър? Най-напред се слага долното облекло. След това се обуват крачолите и ботушите. След тях идва ред на горната част, към която са прикрепени контролният панел и ръкавиците. Най-накрая идва ред на радиослушалките и шлема. Вече сме готови за разходка из космоса.



Коментари
4 коментара

zori plugarowa , 9 г.,

Публикувано на 09.07.2012

dosta dobre

Йоан , 10 г.,

Публикувано на 14.01.2021

Тази информация ми помогна много в училище. Много благодаря на "Аз-Детето", че пишат такива ВЕРНИ неща. А аз съм 4 клас. Там много (добре де малко) трудно. БЛАГОДАРЯ ВИ. МНОГО МИ ПОМОГНАХТЕ.

Рая Стефанова, 10 г.,

Публикувано на 28.01.2021

Наистина поучително

Ивон , 10 г.,

Публикувано на 21.12.2021

Здравейте! Много Ви благодаря за помоща на ,,АЗ ДЕЕТЕТО``. Имах домашно по Човека и Природата и трябваше да пишем за скафандрите. Написах в интернет и ми излезе вашият сайт. Викам си на ума - Що пък да не видя. Влязох в сайта и получих всичката информация която желаех. Благодаря Ви.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град