новини детски

Начало | новини детски | „Забавното лятно четене“ завърши турнето си в Перник!

„Забавното лятно четене“ завърши турнето си в Перник!

Аз детето | 2015-06-11

„Забавното лятно четене“ завърши турнето си в Перник!

Националното турне на „Забавното лятно четене“ завърши със среща в Регионална библиотека „Светослав Минков“ в Перник. Там днес се срещнахме с ученици от 5-ти клас, на които разказахме подробно за инициативата, показахме им онлайн читателския дневник и им демонстрирахме как могат да се регистрират в сайта.

Децата показаха голям интерес към кампанията и дадоха заявка, че тази година може точно Перник да спечели в категорията „Най-четящ град“! Дали това ще стане, предстои да видим, а дотогава ни очакват три месеца с много забавления и книжки за четене!
Наш специален гост на събитието в библиотеката бе посланикът на четенето, авторът Иван Раденков, който се запозна с децата и им разказа какво всъщност представлява професията писател. Той им представи своята поредица от книжки за татковциУнки Марлюнки“, а самите издания дари на детския отдел на библиотеката.



Г-жа Росица Иванова, директор на Регионална библиотека „Светослав Минков“ прие с благодарност дарение от партньорите на кампанията – много детски книжки, които ще попълнят фонда на библиотеката. Книгите са дарени от книжарници „Сиела“ и издателство „Ентусиаст“.



Превърналата се в обичай викторина по време на събитията на кампанията и този път не остави децата безучастни, и те бързаха да покажат знания за любимите си книжки.
Заедно с главния редактор на Az-deteto.bg Мария Дуковска и Катрин Иванова от Investor, децата попълниха в онлайн читателския дневник няколко книги, които са прочели досега.
Сред най-любимите им заглавия се оказаха „Матилда“ на Роалд Дал, „Хари Потър“, „Властелинът на пръстените“ и поредицата за Дръндьо. Децата показаха, че определено имат интерес към фентъзи романите, а запитани кои са книгите в жанр фантастика, които изучават в училище, те веднага отговориха: „Ян Бибиян“!
По традиция на края на срещата ни, всяко дете получи подарък от нашите партньори в кампанията.

Кампанията се провежда с корпоративното съдействие на ЧЕЗ България и институционалното партньорство на Министерство на образованието и науката, Българска библиотечно-информационна асоциация, Фондация „Глобални библиотеки – България“, UNICEF, „Заедно в час“, издателство „Ентусиаст“ и книжарници Сиела.

Проектът се съфинансира от Столична програма „Култура“ на Столична община за 2015 г.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град