любопитно

Начало | любопитно | За Първи март Пол и Реми Хогарт направиха Пижо и Пенда от пясък

За Първи март Пол и Реми Хогарт направиха Пижо и Пенда от пясък

Аз детето | 2023-02-28

За Първи март Пол и Реми Хогарт направиха Пижо и Пенда от пясък

В навечерието на празничния 1 март на бургаския плаж се появиха Пижо и Пенда. Те са изваяни от пясък от артистите Пол и Реми Хогарт. Чужденците от няколко години живеят в морския град и правят скулптури от пясък на важни дати от българския календар. Пясъчните мартеници създадоха пролетно настроение сред хората решили да се разходят край морето.

Изработването и носенето на мартеници като накит за здраве е чисто български обичай, разпространен по цялата етническа територия. „Свързан е с историята и със създаването на българската държава, за чието начало съществуват различни легенди. Широката употреба на мартеници по цялата българска етническа територия се обяснява с магическата сила на червения цвят, който има способността да пропъжда злите духове и болестите. Червеният вълнен конец е най-разпространеният апотропей в българската народна култура. Белият цвят пък е символ на дълголетие“, сочи справка в Регионалния исторически музей в Бургас.

„Това е най-красивото нещо на Бургас. Има едни хора, които се занимават с изкуство, паралелно на цялата безвкусица и войнстващата посредственост“, коментира бургазлия. Гражданите на морския град са категорични, че творбата от пясък е изключително сполучлива, а създателите ѝ - „специалисти в барелефните изображения“. Това не е първия път в който двамата почитат български празници правейки пясъчни скулптури. Пол и Реми Хогарт изваяха и Васил Левски, българската азбука, Кирил и Методий. Те освежават деня на гостите и жителите на Бургас и в обикновени дни с котки, русалки и огромни сърца от пясък.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град