любопитно

Начало | любопитно | Частично слънчево затъмнение утре, ще можем да го наблюдаваме и от България

Частично слънчево затъмнение утре, ще можем да го наблюдаваме и от България

Аз детето | 2022-10-24

Частично слънчево затъмнение утре, ще можем да го наблюдаваме и от България

Третото за тази година затъмнение предстои утре! Този феномен е интересен и е привличал хората още от древността. Но докато тогава са вярвали, че може да навреди на хората, днес знаем, че е просто обикновено, но интересно космическо явление. И за разлика от предишните, този път то ще се вижда от Европа, Североизточна Африка и Западна Азия. От България явлението ще може да се проследи в ранния следобед на 25 октомври, съобщи Пенчо Маркишки, астрофизик от Института по астрономия с НАО при БАН и катедра „Астрономия“ при СУ „Св. Климент Охридски“. Това затъмнение се случва, преди Луната да премине през низходящия възел на орбитата си. Максималната фаза ще настъпи 4.2 дни преди лунния перигей.

За наблюдателите от София затъмнението ще започне в 12:27 часа. Най-голямо закриване на слънчевия диск – до 35.4 % от площта му, ще се наблюдава в 13:36 часа. От Източна България затъмнението ще се наблюдава с малко по-голяма фаза по време на максимума му. За Варна началото ще бъде в 12:29 часа, а краят – в 14:54 часа.

Това затъмнение няма да бъде пълно слънчево затъмнение никъде по света, защото по време на събитието Луната и Слънцето няма да бъдат идеално подравнени, следователно няма място на Земята, където Луната да покрива напълно Слънцето. Нито частичните слънчеви затъмнения, нито пълните слънчеви затъмнения са видими от всички части на Земята. Това е така, защото Луната е много по-малка от Земята и сянката ѝ е широка само няколкостотин километра, което означава, че може да попадне само върху малка част от повърхността на планетата.

За любителите астрономи Маркишки припомня, че е нужна защита на зрението и на фотографската техника от опасно силната слънчева светлина при наблюдение на явлението. Поставяйте подходящи слънчеви филтри пред очите си и пред обективите на използваните от вас оптични прибори, съветва специалистът. Ако пък не разполагате с такива и сте в София можете да посетите Астрономическата обсерватория на СУ в Борисовата градина. Тя ще бъде отворена от 12 до 15 часа и ще предложи на всички наблюдение на затъмнението с телескоп.

Ако пък не сте от София и около вас няма обсерватория също може да не го изпуснете. Кралската обсерватория Гринуич ще бъде домакин на предаване на живо на частичното слънчево затъмнение в YouTube канала си. Предаването на живо ще започне около 12 часа българско време на 25 октомври. Според обсерваторията, потокът ще включва „подробни кадри от телескопи и експертни астрономически коментари“ и ще използва астрографския телескоп Annie Maunder, намиращ се в Кралската обсерватория.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град