важните неща

Начало | важните неща | За да се отървете от всички вируси и болести, мийте ръцете си ето така

За да се отървете от всички вируси и болести, мийте ръцете си ето така

Аз детето | 2019-10-02

За да се отървете от всички вируси и болести, мийте ръцете си ето така

Всяко дете, от най-малкото до най-голямото, знае че е от съществено значение да мие ръцете си, за да не разболява себе си и другите! Знаете това, нали? Също знаете и колко досадна може да е тази работа понякога и ще ви кажем, че и за възрастните е така. Точно си седнал на масата у дома или в някой ресторант и посягаш към вкусната храна, когато изведнъж те питат дали си си измил ръцете. И колкото и да ги уверяваш, за всеки случай те пращат пак да го направиш... Наистина може да е малко досадно, но е много важно! Важно е също и как точно миете ръцете си. Сигурно натърквате с мъничко сапун и изплаквате набързо за няколко секунди, защото нямате търпение да се върнете към вкусната вечеря. Да, обаче имаме лоша новина – това изобщо не е миене на ръце и ако правите това е все едно сякаш изобщо не сте и докосвали сапуна или водата. При едно такова миене всички лоши болести си остават по ръцете ви.

Кожата ни е доста добър щит и държи микробите навън, но бактериите и вирусите, които причиняват заболявания като настинка или грип, могат да се „задържат“ на ръцете ни в очакване на възможност да заразим някого или себе си дълго време. Винаги, когато докоснете ръцете си до нечии телесни течности (или просто произволна повърхност, върху която някой може да е кихал) получавате стабилно количество бонус микроби. И тогава, когато докоснете очите, устата или носа си – или ядете храна с пръсти, което всъщност е същото като докосването до устата – предавате тези микроби на тялото си вероятността да се разболеете е още по-голяма.

Ето защо трябва да миете ръцете си по оптимално правилен начин и често, особено когато сте били навън и се прибирате у дома, преди и след тоалетна и преди хранене! А ето и няколко лесни стъпки, които да прилагате всеки път, за да направите най-силната атака върху вирусите и микробите.

1. Пуснете водата – много ясно, но е доказано, че сапунът най-добре си върши работата в хладка вода. Нито много гореща, нито много студена и намокрете ръцете си хубаво!

2. Поставете сапун, разбира се. Но е много важно как ще го направите – ако е течен поставете по една линия по цялата дължина на дланта си, всъщност и на двете си длани. Ако пък ползвате твърд сапун го стиснете между ръцете си и търкайте поне 20 секунди.

3. Съветваме ви и да спрете водата ако вече не сте го направили, защото ще прекарате известно време в търкане. Поне 20 секунди, иначе няма никакъв смисъл. Да, знаем, че това е доста, но за да има ефект е необходимо. Знаем, че ще се справите. Търкайте хубаво, външната и вътрешната част на ръцете, както и между пръстите. Много е важно!

4. Сега пуснете пак водата и изплакнете ръцете си хубаво, отново поне 20 секунди, за да може целият сапун да се махне и да отнесе със себе си „злодеите“.

5. Не забравяйте и да подсушите ръцете си. Всъщност е задължително, защото така защитата от измиването ще има ефект по-дълго. Доказано е, че на мокри ръце по-лесно ще дойдат нови вируси и бактерии.

Това е! Не е трудно, но пък ако го правите винаги, ще давате на лошите грип и настинка още по-голям отпор! Бъдете здрави!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град