важните неща

Начало | важните неща | 5 знания, които всеки ученик трябва да усвои

5 знания, които всеки ученик трябва да усвои

Аз детето | 2019-11-18

5 знания, които всеки ученик трябва да усвои

Училището започна и това не е изненада за никого. Все пак в края на септември всеки тръгва на училище по някое време и след някоя и друга година. Най-вероятно малко след това започвате и с контролните, входните нива, новите уроци и домашните и когато вкъщи родителите ви питат колко сте изкарали, искате да се похвалите с 6, 5 и нито една единица по-малко. Пишете си всички домашни и учите всяко нещо от учебника, което преподавателят ви каже. Старателни сте и никога не се разсейвате в час! Това е супер, но още сега ще ви кажем, че изобщо не е достатъчно! Да, всъщност не искаме да бъдем чак толкова строги! Просто искаме да ви дадем един добър съвет. Да знаеш различни неща по биология, химия, физика или пък математика е наистина полезно, но някои от тях се забравят. Пък и училището не е само за да ви учи на сложни математически формули или стихотворения наизуст. То трябва да ви даде и важни основни умения и знания, които ще са ви полезни през целия живот и далеч не се изчерпват с таблицата за умножение. И макар учителите привидно да не наблягат на тях, те се надяват да ги усвоите. Затова сега ние ще ви кажем кои са те, за да го имате предвид и да сте наясно с всичко. Те могат да бъдат наречени и умения. Ето ги и тях!

Да се ориентирате в информационния поток

Свикнали сме да мислим, че в интернет се намира най-лесно необходимата ни информация. Това обаче не е съвсем така. Колко безполезни текстове, видеоклипове и картинки, които само ви губят времето сте виждали? Ние, наистина много! Затова когато имате доклад или презентация в училище, не се оплаквайте. Тя не само ще ви научи нещо по конкретната тема, но ще ви покаже и как най-лесно да събирате и отсявате само необходимата ви информация. Това е наистина полезно умение, което винаги ще ви помага! Помага ви дори и сега!

Да се представяте

Винаги будят възхищение и доверие хората, които без притеснение се представят, казват кои са и какви са и за какво се борят. Това може да се възпита още от детска възраст. Учителите са ви карали да се представяте един по един на самите тях или пък на целия клас. Е, те не целят само да се запознаете, но и да умеете да говорите пред непознати. Да можете да кажете само това, което е необходимо, за да се представите в най-добра светлина. Това умение е също много важно и ще ви трябва през целия живот.

Да планирате бюджет

Сигурно и сега разбирате, че е важно да знаете колко пари имате и как можете да ги похарчите най-успешно, така че да ви стигнат за закуска и за някоя играчка или пък нов калъф за телефона. Е, всички текстови задачи по математика, които получавате помагат и затова. С тях не се научавате само как да смятате, но и да планирате и да съобразявате, нещо, което на възрастните и на малко по-големите от вас често им се налага да правят с парите си.

Да мислите нестандартно

Развитието на творческото мислене прави живота на човека пълен, помага му да намери решения, дори и в сложни ситуации. Може и да не ви се вярва, но цялото това писане на съчинения от типа „какво иска да каже авторът“ се оказва, че е и с такава цел. Кара ви да мислите повече и да мислите по друг начин. Винаги сме се чудили защо трябва да разсъждаваме по този въпрос, след като авторът е написал каквото е искал да каже. Оказва се обаче, че не е точно така и това е още един начин да бъде развито детското въображение и мислене, което да ни накара да разсъждаваме и по друг начин. Най-добрите идеи се раждат, когато мислим различно.

Да планирате

Успешният човек управлява сам времето си и уважава чуждото. Може ли да има кариера онзи, който закъснява? Ще има ли бизнес този, който нарушава уговорените срокове? Много деца обичат да отлагат нещата за после. В училище обаче често това не става, защото не можем да отидем после в час, не можем да учим утре за контролното, което е утре. Това може би наистина е малко досадно – не можеш да правиш всичко, което си поискаш когато си поискаш, но бъдете сигурни, че ако се постараете да свикнете да планирате нещата, това ще е най-полезното нещо, което сте усвоили сега!

Снимка: freegreatpicture.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град