важните неща

Начало | важните неща | Когато сте сами вкъщи – важни правила и съвети

Когато сте сами вкъщи – важни правила и съвети

Аз детето | 2019-11-05

Когато сте сами вкъщи – важни правила и съвети

Навярно родителите ви често са ви обяснявали какво трябва да правите, когато сте сами вкъщи и на вратата звънне човек, който не ви е предупредил, че ще дойде, а и най-вероятно е непознат. Много деца веднага и с готовност отварят вратата, но това съвсем не е правилно. Естествено, че повечето хора не са лоши и това може да е например човек, който наистина носи пратка, но вие няма как да знаете това, защото и лошите хора могат да ви кажат неща като:

Тогава какво можете да направите? Както казахме всичко това може и да е вярно, но може и да не е. Ами тогава? Ако наистина е водопроводчикът? Въпреки всичко най-добре е ако не сте сигурни и никой не ви е предупредил да не отваряте вратата. В крайна сметка водопроводчикът или куриерът могат да дойдат пак по-късно, когато не сте сами, защото ако човекът пред вратата лъже поради някаква причина, то вие най-вероятно сте в опасност. Само във филмите се случва някое дете да може само да надвие опасен човек. Освен това в истинския живот бандитите са съвсем други и далеч не са толкова глупави, колкото са тези във филмите „Сам вкъщи“ например. Затова можете смело без да отваряте вратата да кажете: „Не мога да Ви отворя, не ми е позволено! Елате по-късно!“. Естествено много от вас сигурно ще си помислят, че е по-добре да се правите, че няма никой вкъщи. Това обаче също не е решение на проблема. Може човекът пред вратата да е крадец и да проверява дали наистина няма никой вкъщи и ако няма да влезе, което също е доста опасно. Така че след като кажете това, ако човекът не ви мисли лошо със сигурност ще си отиде. Ако обаче продължи да седи пред вратата и да настоява, то по-добре го предупредете, че родителите ви са наблизо и сега ще им се обадите да си дойдат, дори да не е съвсем така и естествено не отваряйте, колкото и да настоява непознатият.

Ако това продължи и човекът продължава да настоява или да вика, най-добре е наистина да се обадите на родителите си, а дори и на полицията или пък на близък роднина, който може да живее наблизо или да дойде бързо до вас, а дори и на съсед, който естествено познавате и вие и родителите ви и знаете, че ще ви помогне. За тази цел е хубаво да помолите мама и татко да направите някаква таблица или просто лист със записани на него подобни най-важни телефони, които да стоят някъде на видно място у дома.

Може да се случи и още нещо: да се звънне на вратата и да не се чува нищо, дори и когато попитате „Кой е?“ или погледнете през шпионката и няма никой. Това е случаят, в който повечето деца правят най-голямата грешка. Те отварят вратата, за да видят кой е звънял. Това не трябва да се прави в никакъв случай! Дори и да я открехнете за човека ще бъде достатъчно да влезе, а щом се крие, значи наистина не ви мисли доброто. Ако пък на вратата се появи човек, който моли за помощ е сигурно, че трудно ще му откажете. Може пък той наистина да има нужда от помощ, но и в този случай ако сте сами не бива да се намесвате. Просто помолете човека да попита някой съсед и толкова. Сигурни сме, че ще се намери някой възрастен, който да му помогне.

Всички тези съвети могат да ви изглеждат странни и дори смешни, но са много сериозни, така че е добре да ги спазвате. Сами знаете, че за всеки нормален възрастен човек, и най-вече за мама и татко, вашата безопасност е на първо място. Те със сигурност гледат да не ви оставят сами вкъщи, но понякога просто става нещо и се налага!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град