любопитно

Начало | любопитно | 6 снежни факта прочетете и нещо интересно научете

6 снежни факта прочетете и нещо интересно научете

Аз детето | 2024-01-09

6 снежни факта прочетете и нещо интересно научете

Сняг – през зимата няма нищо по-хубаво от това. Всъщност това е то, което прави зимата истинска зима. Снегът е истинско природно вълшебство и няма човек, който да не го харесва. Дори и съвсем малко да натрупа той прави всичко изящно и красиво. Щом има сняг – дори и най-обикновеният асфалт се превръща в нещо ново – интересно и прекрасно. А пък щом натрупа повече всеки от нас няма търпение да сложи ръкавиците и да направи снежен човек, да уцели всичките си познати със снежни топки, да легне и да сътвори снежен ангел. Снегът е хубав дори и когато натрупа стабилно, защото тогава за децата това означава например принудителна ваканция. За възрастните може и да създаде известни неудобства, но със сигурност бихте се радвали ако ей сега ви съобщят, че ваканцията започва от утре, нали? Но какво друго знаем за снега! Това всъщност е само повърхността, а под нея има още толкова интересни снежни факти. Пригответе се, защото сега ще ви разкажем за 6 от тях, които несъмнено ще ви накарат да харесвате снега още повече!

Снежинките не са единствения сняг

Снегът може да падне под формата на така наречената мека градушка или суграшица. Меката градушка, която няма нищо общо с познатата по нашите ширини обикновена градушка, представлява непрозрачни ледени частици, които се формират в атмосферата като ледени кристали.

Снегът не е само бял

Снегът отразява пълния спектър на светлината, което е причината той да изглежда бял за човешката ретина. Но ледените кристали, които изграждат структурата му, рефлектират повече червена, отколкото синя светлина. Ето защо някои ледници имат различен цвят от белия, с който сме свикнали да свързваме снега. Разбира се, снегът може да има различен цвят и заради замърсяването на въздуха. Може например да е като диня. Какво имаме предвид ли? Цъкнете тук и ще разберете!

Снежните кристалчета са необикновени

В центъра на почти всяко снежно кристалче има малко парченце, което може да бъде всичко – от вулканична пепел до частица от открития Космос. С помощта на най-дребните нечистотии водните молекули кристализират до лед. Това става при температури под минус 12 градуса. Без тези кристализационни мънички частици водната пара не би променила агрегатното си състояние дори и при минус 40 градуса. В облаците замръзват все повече фини капки от силно охладена вода и образуват снежна звезда.

Всички снежинки имат шест страни

Водните молекули, от които се образуват снежинките, могат да се подредят единствено по начин, който води до ледени кристали с шест страни. Така че, ако видите коледни декорации под формата на снежинки и те имат по-малко или повече от шест страни, знайте, че те нямат нищо общо с реалността.

Малки и големи снежинки

Повечето снежинки имат размер по-малък от сантиметър. Според книгата на рекордите Гинес, най-голямата падала някога снежинка е имала диаметър над 30 см. Паднала е във американския щат Монтана.

Пее ли?

Снежинката по време на падане във вода „пее“, с други думи издава звук, неуловим за човешкото ухо. Но пък учени твърдят, че котките и кучетата могат да я чуят.

Снимки: pixabay.comКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град