любопитно

Начало | любопитно | Кога и как да свалим мартениците, за да спазим традицията?

Кога и как да свалим мартениците, за да спазим традицията?

Аз детето | 2024-03-15

Кога и как да свалим мартениците, за да спазим традицията?

Веселият бяло-червен празник дойде и си замина и тази година. Посрещнахме подобаващо Баба Марта с много мартенички, красиви, традиционни, с мъниста и без. Надяваме се, че и вие сте получили също толкова много. А знаете ли, че освен за самото накичване с мартеници, съществуват и традиции за свалянето им. Според обичаите, за да ни донесе мартеничката здраве, дълголетие и щастие, освен да я носим правилно, трябва и да я свалим в подходящия момент.

Сега ще ви разкажем за най-популярните традиции за това, кога е най-подходящия момент да свалим красивите си мартенички, а за вас остава да си изберете тази традиция, която най-много ви харесва и да я изпълните.

Няма точно определен срок докога да се носи мартеницата, но според традициите трябва да я свалим най-рано на 9-и март или най-късно на 25-и.

Най-популярна и до ден днешен е представата, че червено-бялата мартеница се сваля, когато човек види цъфнало плодно дръвче или щъркел за първи път през пролетта. Когато видят летящ щъркел, децата викат: „На ти на тебе мартеница, а дай на мене здраве“. Поверието е, че ако видиш щъркела в полет, всичко през годината ще ти върви добре – сякаш „хвърчи“. А ако щъркелът е кацнал, ще си сънлив и мързелив през идното лято. Затова пожеланието в такъв момент било „Щъркел хвърчи – и аз да хвърча“.

Друга по-непопулярна, но интересна традиция е да сложим мартеничката си под голям камък и след девет дни да погледнем какво има под него. Ако са се настанили мравки, годината ще е богата с пари, ако има други по-едри буболечки – много късмет. Затова някъде наричат мартеницата „гадалушка“ (от гадаене).

В някой райони хвърлят мартеницата в реката, за да им върви по вода и всичко лошо да изтече. А в други мартениците се свалят, като се види лястовица, когато се чуе гукане на гълъб или кукувичето „ку-ку“. Тогава се завързват на плодно дръвче, за да има плодородие.

Според народния обичай мартениците се носят, докато се види цъфнало дръвче. Тогава всеки сваля своята мартеница и я закача на дърво или храст – на цъфнала слива, ябълка, праскова или пък на трендафил, та да са бели, червени, хубави и здрави хората. При свалянето на мартеницата се намисля желание.

В различните части на България свалянето на мартеницата е свързано с разни предзнаменования. В Южна България хората вярват, че мартеницата, носена на китката трябва да се свали, когато видят летящ щъркел. Ако щъркелът не лети, лятото ще е много мързеливо. Мартениците от врата се свалят, когато се види лястовица, което означава, че шията ще стане грациозна и дълга като на птица. Девойките поставят мартениците си под голям камък и после търсят знамения какъв ще е бъдещият им жених.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град