любопитно

Начало | любопитно | Четири популярни неща, които са измислени от деца

Четири популярни неща, които са измислени от деца

Аз детето | 2019-04-24

Четири популярни неща, които са измислени от деца

Децата са бъдещето на човечеството и от тях зависи почти всичко – това може да не звучи много правилно или пък да е прекалено изтъркано, но понякога най-големите истини са точно такива. Често вие сте по-умни и по-креативни и от най-невероятните учени или творци в света. Често точно вие създавате неща, които никой не би си помислил, че могат изобщо да съществуват, а накрая толкова сме свикнали с тях, че дори и не се досещаме, че все някога някой е трябвало да ги измисли. И често този „някой“ е дете. Ако не ни вярвате – просто четете надолу и кой знае, може това да ви даде смелост и вие да се отдадете на вашето шантаво изобретение, което един ден дори да спаси цялата планета.

Супермен

Годината е 1933! Джери Сийгъл, който бил в гимназията обичал да си измисля истории, а неговият най-добър приятел и съученик Джо Шустър да рисува и илюстрира след като ги чуе. Двамата практикували това свое хоби почти всеки ден, но не подозирали какво ще се случи. Един ден измислят история озаглавена „Управлението на Супермен“. Главен герой в нея бил скитник, който придобил огромна физическа сила след експеримент. Той започнал да използва силите си за нечисти цели, като забавление и трупане на печалби. Накрая изгубил своите нечовешки способности и отново станал обикновен човек, засрамен от това, че ще бъде запомнен като злодей. Няколко години по-късно Сийгъл и Шустър разработили нов персонаж, също именуван Супермен, но този път героичен. И... е знаете какво става след това...

Знамето на САЩ

Робърт Хефт бил едва 17-годишен, когато работил по проект за приемането в състава на САЩ на щатите Аляска и Хаваи, съответно като 49-ти и 50-ти щат. Учителят поставил четворка на неговия проект, обещавайки да му повиши оценката в случай, че Конгресът го одобри. По-късно оценката му действително била повишена, след като през 1960 неговият флаг бил предпочетен измежду близо 1500 варианта и си е такъв и до днес.

Брайловата азбука

Луи Брайл бил едва на три години, когато загубил зрението си при инцидент с инструментите на баща си. През 1824 г. 15-годишният Луи Брайл създал шрифт, с който направи четенето достъпно за незрящи хора. Първоначално той създал системата си на базата на военен шрифт, наричан нощен, и я използвал за изписване на текст и музика, а по-късно добавил към нея и цифрите. Брайловата азбука се използва и до днес по целия свят.

Моторната шейна

Всичко започнало в момента, когато бащата на 15-годишния канадец Жозеф-Арман Бомбардие подарил на сина си стар и почти неработещ автомобил. За по-малко от седмица колата била разглобена на части и превърната в модел на моторна шейна, като момчето работело съвсем само. Така Жозеф-Арман Бомбардие основал компания, която днес е един от основните производители на самолети. И до ден-днешен тя е останала и производител на моторни шейни.

Прочетете също:
Пет изобретения отпреди век, които са останали непроменени и до днес
Ципът – хитроумно и подценявано изобретение
Чорапите – едно от подценяваните изобретения на човечеството
Времето ще е облачно с кюфтета, защото ще си припомним най-любимите изобретения на Флинт Локууд



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град