любопитно

Начало | любопитно | Ура! Лятото дойде! С него и няколко любопитни факта за лятното слънцестоене

Ура! Лятото дойде! С него и няколко любопитни факта за лятното слънцестоене

Аз детето | 2023-06-21

Ура! Лятото дойде! С него и няколко любопитни факта за лятното слънцестоене

Лятото е пред нас! Откъде знаем? Училището почти свърши! Но наистина, кой ден бележи официалното начало на лятото? Според някои лятото започва на 1 юни. Други смятат, че започва след Деня на детето! Официално обаче най-топлият сезон започва на лятното слънцестоене, важно астрономическо събитие, което за 2023 година се пада в сряда, 21 юни! Това е най-дългият ден и най-кратката нощ в годината и тогава Слънцето стои на най-високото си, най-северно положение в небето. (В южното полукълбо зимата започва на този ден.) Хората през вековете са празнували лятното слънцестоене с ритуали, празници, украси и огньове.

Забавни факти за лятното слънцестоене

  • Цялото полукълбо ще се радва на поне 12 часа слънчева светлина през този ден, а дългите дни ще продължат няколко седмици след слънцестоенето.
  • Хората може да са започнали да наблюдават лятното слънцестоене през каменната ера. Използвали са го като маркер, за да разберат кога да засадят и прибират реколтата.
  • Преди 5000 години древните народи са поставили гигантски камъни в кръг на поляна, разположена в днешна Англия, за да съвпадне с изгрева на слънцето през юни – това е легендарният Стоунхендж. Някои археолози смятат, че е построен за ритуали на слънцестоенето.
  • Всяка година хиляди хора се събират в Стоунхендж в Уилтшир, Англия по време на лятното слънцестоене, за да отпразнуват най-дългия ден в годината.
  • Мнозина смятат, че двете големи египетски пирамиди и известният Сфинкс са построени така, че са съобразявани със слънцестоенето. Стоейки до Сфинкса, можете да видите как слънцето залязва точно между пирамидите в този ден.
  • В древна Гърция слънцестоенето е отбелязвало едномесечното обратно броене до откриването на Олимпийските игри.
  • Древните гърци, римляни, индианците и китайците привеждат ритуалите си или фестивалите в съответствие със слънцестоенето. В Китай по това време се празнува „ин“ или женската сила.
  • Защо лятното слънцестоене не е най-горещият ден в годината? Защото е необходимо известно време, докато Земята се затопли отново след дълга зима. Ето защо най-горещите месеци на лятото обикновено идват през юли или август.
  • Народите по света продължават да празнуват лятното слънцестоене с празници, пикници, огньове и цветни гирлянди. В Скандинавия това е официален празник, който е почти толкова популярен, колкото Коледа.

Как можем да празнуваме лятното слънцестоене тази година у дома? Много хора смятат, че допълнителната светлина и топлина е добро време за изцеление и растеж. Точно както Земята се подмладява и растенията цъфтят отново, можем и ние. Затова се отпуснете, намажете слънцезащитния си крем, насладете се на сиянието на лятното слънцестоене и може би дори си направете пикник или огън. Щастливо лято!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град