Лаборатория

Начало | Лаборатория | Вижте как изглеждат витамините с помощта на любимата зърнена закуска

Вижте как изглеждат витамините с помощта на любимата зърнена закуска

Аз детето | 2017-12-04

Вижте как изглеждат витамините с помощта на любимата зърнена закуска

A, B, D, C! Не, не учим английската азбука и знаем, че редът не е такъв. Това може и да са букви от нея, но също са и обозначение за витамини, при това много важни витамини. За да заредите правилно тялото си, трябва да ядете храни, които ви набавят подходящите видове и количества витамини. Вашите родители могат да ви дават от време на време витаминни добавки под формата на хапчета, течности или таблетки за дъвчене. Но знаете ли също, че витамините се срещат естествено в много от храните, които ядете? При това не само в плодовете и зеленчуците, макар че там са си най-добри, защото са си в чист природен вид. Въпреки това можете да си позволявате и по някоя зърнена закуска, в която също има добавени витамини, за да е по-полезна, освен вкусна.

Но чудите ли се как изглеждат витамините! Уж са толкова важни, пък нито един път не сте ги виждали. Дали приличат на нещо течно като сок или пък са малки и пухкави... Няма как да знаете, след като не сте ги виждали... Досега... Пригответе се да направите откритието на века, като един истински учен и да видите ако не витамините, то поне микроелемента желязо, който е също толкова необходим, колкото и витамините. Вече се досещате, че сами ще направите това с един лесен експеримент, а след това можете да го покажете и на родителите си, защото обзалагаме се, че и те не са виждали това.

В този случай ще ви покажем как можете да видите така полезното за тялото желязо. То играе важна роля в живота на всички организми, без някои бактерии, но това сега не ни интересува чак толкова. Желязото е жизненонеобходим микроелемент, който участва в транспортирането на кислорода до всички части на тялото. Набавя се само от храната и затова много често любимите ви зърнени закуски съдържат желязо. Дори го пише на опаковката, погледнете и ще видите. Също толкова лесно можете да видите и как точно изглежда желязото.

За да си направите този хранителен експеримент ще ви трябват:

  • чаша зърнена закуска
  • 4 чаши вода
  • торбичка за храна или замразяване (сещате се, отгоре се затварят с нещо като цип)
  • магнит
  • търпение

Това е всичко необходимо, а сега да започваме да изследваме!

Първото, което трябва да направите естествено е да изсипете зърнената закуска в плика. Веднага след това сипвате и 4 чаши вода, направо от мивката и затваряте здраво торбичката. От тук нататък нещата стават още по-лесни и единственото, което ви трябва е малко търпение. Първо започнете да тръскате и мачкате, естествено без да спукате торбичката. Трябва да правите това, докато зърнената закуска омекне, разкъса се и стане на малки трохи. Това става за не повече от 10 минути. След това вземете магнита и внимателно го прокарайте по цялата торбичка. Даже най-добре ще е няколко пъти, а след това още по-внимателно го вдигнете нагоре, докато не стигне почти до ръба. Не се отчайвайте ако няма нищо! Опитайте отново, след най-много 2-3 пъти най-накрая ще намерите скритото желязо.

Ха, виждате ли онази малка черна точка, която магнитът е прихванал. Е, това е така полезното за организма желязо. Изглежда странно и незначително, но е много важно. Сега остава да покажете номера на приятел или семейството. Ще им изглежда направо като фокус-мокус!

По идея на TheDadLab

Вижте още любопитни факти за витамините:
A, B, C, D, E, K – най-важната витаминозна азбука за тялото
Как тялото ни приема витамините и какво прави с тях?
Защо имаме нужда от витамин C?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град