Лаборатория

Начало | Лаборатория | Обичате стафиди? Можете да си ги направите и сами!

Обичате стафиди? Можете да си ги направите и сами!

Аз детето | 2017-11-09

Обичате стафиди? Можете да си ги направите и сами!

Пригответе се за един наистина вкусен експеримент, който сме убедени, че ще повторите поне няколко пъти, не защото не сте разбрали как става цялата работа, а защото е много, ама много вкусно. Обичате ли стафиди? Те са вкусни по всякакъв начин – в кексове и мюслита или просто така от пакетчето. Сладки са също като шоколада и бонбоните, но пък са далеч по-полезни от него и определено никой няма да ви се скара ако си хапнете повечко стафиди! Знаете ли също така, че те се произвеждат още от дълбока древност. Дори нашите предци, които са нямали как да провеждат никакви изследвания и проучвания каквито ние сега, са знаели, че тези малки плодчета са вкусни и полезни. Дори в Древен Рим дълго време стафидите били използвани като бартерна единица (тоест като пари). Било нещо като: „За колко даваш тази красива тога?“, „За 20 стафиди!“ и след като дадеш 20 стафиди, получаваш чисто нова дреха. Толкова били ценни, че дори ги подарявали на победителите в спортни турнири!

Стафидите са си наистина чуден плод, но знаете ли къде точно растат? Надяваме се знаете, че са просто сушено грозде. Ясно си спомняме, че като деца, когато ние открихме това бяхме толкова изненадани, грозде, ама как така? Как от гладкото и вкусно грозде се получават тези малки, набръчкани плодчета. Вие сигурно вече знаете, че стафидите са грозде, но какво ще кажете за факта, че можете да си ги направите сами? Сещали ли сте се някога за това! Опитайте – става си един наистина вкусен експеримент.

Ще ви трябват няколко зрънца грозде, тавичка и нещо с което да я покриете, домакинско фолио или дори кърпа, че даже и непотребна калъфка за възглавница – всичко върши работа.

Имайте предвид, че за да стане по-бързо ще ви трябват поне няколко слънчеви дни, така че можете дори да проверите прогнозата за времето, за да видите кога се очаква да има такива. Но дори и да не го направите от 3 до 6 дни ще са нужни на вашето грозде да се превърне в стафиди. Това, което се иска от вас е много лесно, а за останалото ще се погрижи природата.

Измийте гроздето и го подсушете много добре или просто го поставете върху кърпа, за да изсъхне само. След това сложете всяко плодче в тавичката като се уверите, че не се докосват едно до друго. Това е доста важно, защото макар и рядко се случва някое от тях да се развали и ако е близо до другите всички ще се развалят, а никой от вас не би искал един изцяло провален експеримент. Това си е кошмар за учените!

Накрая покрийте тавичката с нещо подходящо, но не и найлон и я оставете на слънце на балкона или пък на топло в стаята ви. След 3 дни открийте и ще видите, че имате истински стафиди. Какво чудо на чудесата!

Но знаете ли защо се получава така?

Сушенето на грозде на слънце го превръща в стафиди. Топлината от слънцето води до изпаряване на водата от гроздето. То също загрява захарта, което я кара да се карамелизира. Тъй като водата се е изпарила, стафидите са по-малки и по-леки от гроздето. Карамелизираната захар прави стафидите вкусни.

Опитайте и тези няколко вкусни експеримента:
Експеримент с яйце, което след това дори може да се изяде
Да си направим стъкло, което се ядеКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град