Лаборатория

Начало | Лаборатория | Когато животът ти поднесе лимони... направи си батерия

Когато животът ти поднесе лимони... направи си батерия

Аз детето | 2018-01-26

Когато животът ти поднесе лимони... направи си батерия

Когато животът ти поднесе лимони... не се съмняваме, че сега в ума ви се върти само една дума и тя е лимонада. Но грешите, днес няма да правим лимонада. Всъщност вие ако искате можете и да си направите, но можете и да запазите няколко лимона за нещо супер интересно, което хващаме се на бас, че не сте виждали преди. Вярвате или не, лимоните са повече от плодове пълни с витамин C. Те не само могат да се сервират към чай или пък да карат бебетата да правят смешни физиономии за клипчета. Те могат да произвеждат и истинско електричество. Не вярвате ли? Тогава просто си направете този върховен експеримент и не се притеснявайте, стига да спазвате инструкциите точно и да не го правите близо до контакти всичко е напълно безопасно.

За целта ще ви трябват:

  • малка LED 3-волтова лампичка (важно е да е точно такава, защото иначе няма да се получи нищо)
  • 4 лимона
  • медна жица
  • 4 поцинковани пирона

Преди да започнете има няколко неща, които трябва да знаете. Няма да можете да замените батериите на дистанционното с лимони... Поне все още. Също така трябва да изберете най-подходящата лампичка. Ние използвахме 3-волтов светодиод, който намерихме в близкия супермаркет. Лампичката както казахме трябва да е малка, а не обикновена крушка, защото иначе просто няма да се получи. Все пак лимоните не могат да произведат 220 волта. Всъщност всеки лимон произвежда не повече от 0,9 – това е нещо важно, което да запомните.

Колкото до останалите две неща, те се намират по-лесно отколкото звучи. Просто попитайте баща си или дядо си откъде да ги вземете, а като нищо те имат няколко скрити в кутията с инструменти, както ние.

Сега ето и какво точно да направите:

Започнете като забиете по един пирон във всеки лимон, а след това и медната жица от другата страна. След това захванете лимоните един за друг като увиете края на всяка жица в пирона на другия лимон. Така накрая всички лимони трябва да са свързани един с друг ето така. Не забравяйте обаче да оставите два свободни края от медната жица, за да може след това да свържете лампичката.

Напрежението тук ще е много ниско, така че не се притеснявайте няма да ви удари ток и няма да ви стане нищо. След това вземете малката лампичка и я свържете. Ако не виждате никаква светлина вероятно сте я свързали на обратно така че просто разменете краищата на жицата. Имайте предвид, че светлината ще е доста слабичка, но пък може да свети така с часове, а и кой би предположил, че лимоните могат да правят такова нещо.

Защо се получава така?

Лимоновата батерия, която направихте се нарича волтова батерия. Тези видове батерии са направени от два различни метала, които действат като електроди или места, където електроните могат да се движат свободно из веригата. Но тогава за какво са лимоните? Всички волтови батерии се нуждаят металите им да бъдат поставени в електролит. Електролитът е вещество, което може да пренася електрически ток, когато се разтваря във вода. Лимонената киселина е вашият електролит. Картофи, ябълки и всички останали плодове, съдържащи киселина или друг електролит могат да се използват, но лимоните са предпочитани, заради високата си киселинност.Коментари
1 коментар

Nemo , ,

Публикувано на 22.07.2018

Много готина и полезна статия!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град