любопитно

Начало | любопитно | За пингвините с любов

За пингвините с любов

Аз детето | 2016-04-08

За пингвините с любов

Кое е това животно, което е бяло и черно и е толкова очарователно? Неее, не е зебрата – пингвинът е. Пингвините са толкова сладки, че няма как да не ги обичаш дори и да си ги виждал само на снимка или видео. Ние ги обичаме и досега не сме срещали човек, който също да не ги обича. Всички знаем, че пингвините са очарователни, но те имат още толкова много интересни черти и качества. Ето и някои от най-забавните факти за тях.

Птици във водата, не в небето

Представете си – те са птици, но не могат да летят, това е някак си така шантаво и мило, но пък от друга страна са отлични плувци и прекарват около половината от времето от деня във водата. Птици, които не могат да летят, но седят много във водата, не е ли готино?

Обичат студа, но не на Северния полюс

Обикновено сме свикнали нито едно животно или растение да не обича студа. Дори и ние не го обичаме, но не и тези малки приятелчета, те предпочитат да живеят на по-студен климат... но не на Северния полюс. Странно звучи за хората от Северното полукълбо, но в действителност повечето пингвини живеят на юг, в Южното полукълбо – любимите им места са Галапагос, Нова Зеландия, Австралия, Чили, Аржентина, Южна Африка и най-вече Антарктида.

Солена вода – защо не?

За разлика от нас, пингвините могат да пият солена морска вода и това изобщо не ги притеснява. Освен това те обожават да си похапват риба и подводни морски животни, а колкото и да е странно, техните черни и бели цветове всъщност им служат за маскировка, когато са под водата.

Голямо семейство

Пингвините гнездят в малки и големи колонии. Струпаните гнездящи птици наброяват десетки хиляди за някои видове като пингвина адели, антарктическия, кралския и златовеждия пингвин, а за други – повече от 100 000, дори около милион екземпляра. Двойките като правило остават за цял живот заедно и се връщат да гнездят на същите места, но често образуват и временни двойки с други партньори.

Забравили са как се лети

Ново проучване показва, че пингвините са загубили способността си да летят заради това, че са започнали да плуват повече. Пингвините са загубили способността си да летят преди милиони години и учените най-накрая могат да дадат отговор на въпроса защо се е случило това. С течение на еволюционното си развитие за пингвините е ставало все по-трудно да излитат от земята и това е наложило те да станат експерти в плуването. Ако бяха запазили способността си да летят, това би могло да направи живота им в Антарктика много по-лесен. Изтощителният поход на императорските пингвини например, който отнема няколко дни, би отнел само няколко часа, ако те летяха. Ако летяха те биха се предпазили по-лесно и от хищници, като леопардовите тюлени. Това кара учените да си задават въпроса защо и как тези птици са загубили способността си да летят. Една от популярните теории е свързана с биомеханиката и предполага, че постепенно крилата им са се адаптирали все по-добре за плуване и постепенно са изгубили способността си за летене. От друга страна това, че са станали по-добри плувци е подобрило способността им да си намират храна на по-голяма дълбочина. Императорският пингвин може да издържи до 20 минути под водата и да се гмурка до 450 метра дълбочина.

Вие харесвате ли пингвините, знаете ли още нещо интересно за тях? Ще се радваме да споделите с нас!

Вижте още:
Императорските пингвини не са най-големите
Пингвин плува повече от 8 хиляди километра всяка година, за да види спасителя си



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град