зоокът

Начало | зоокът | Толкова много бебета има в Бургаския зоопарк

Толкова много бебета има в Бургаския зоопарк

Аз детето | 2021-04-23

Толкова много бебета има в Бургаския зоопарк

От няколко години има традиция всяка пролет в Бургаския зоопарк да се раждат много бебета на различни видове животни и обитателите спазиха традицията и тази година. Само до днешна дата гледачите, а и посетителите могат да се радват на новородени лемурче, черно муфлонче, козирогче и малко щраусче ему. Освен това в зоопарка има и нови обитатели – двойка маймуни от породата капуцини, както и каракал и стадо миниовце. Капуцините са вече настанени и се радват на различните съоръжения за катерене, почивка и забавление. Маймуните от тази порода са изключително социални и игриви, признати са за едни от най-умните примати.

Сред новите обитатели е млад женски каракал (наричан още персийски рис) на около година. Той е единствен в България. Женските от този вид са много красиви и елегантни. Цветът на козината им е охра – кафява до тъмнокафява. Ушите са най-отличителният и характерен елемент от външния вид на каракала. Те са дълги, завършват с черен пискюл в края и извършват непрекъснати въртеливи движения. Сред новите любимци на децата са и миниовцете, които пристигнаха съвсем скоро в зоопарка. Те се считат за най-малките в света. Достигат височина около 50 см. Стадото е от един мъжки и три женски, а вече имат и малка рожба.

Колкото до бебетата: запознайте се с Аля, тя се е родила само преди дни, но е изоставена от майка си и сега за нея се грижат стопаните на зоопарка. Храни се като бебе с мляко, подсилва се с витамини и глюкоза, както ще разберете от репортажа на Bulgaria ON AIR по-надолу. „Усеща, че нещо се случва, с помощта на звуците общува. Те могат да бъдат весели, притеснителни, щастливи“, сподели Венета Дъбова от Зоопарк Бургас.

„Ще израсне като родителите си, ще стане около 60 кг и около 1,40 височина. В момента е на 20 дни само. Най-новите обитатели в зоопарка са семейство маймуни от породата капуцини“, заяви собственикът на Зоопарк Бургас Кръстьо Дъбов. „Много са дружелюбни, той идва, взима от ръката, храни се. Мъжки и женски са, между 3 и 5 години е възрастта, живеят над 25 години. В зоопарка могат да се видят над 650 животни от над 60 вида в условия близки до реалната природа“, допълни още той.

А родителите на Даниел са решили да му подарят един по-различен рожден ден. „Заради това дойдохме – да сбъднем едно приятно преживяване. Той най-много хареса камилата, много се впечатлява от вълците и сега сме дошли при маймунките“, коментира майката на Даниел Полина. „Много пауни имаше и сега ще видим какво още има“ – казва друг доволен посетител. А ние напомняме, че от зоопарка търсят осиновители, които да се грижат за животните, като им носят храна и помагат за тяхното отглеждане.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град