зоокът

Начало | зоокът | Ако искате пухкав домашен любимец, вземете си зайче лъвска глава

Ако искате пухкав домашен любимец, вземете си зайче лъвска глава

Аз детето | 2021-05-20

Ако искате пухкав домашен любимец, вземете си зайче лъвска глава

Повечето от нас си взимат домашен любимец с надеждата не само да им прави компания, но и да е пухкав, гальовен и да можем да заровим пръсти в гъстата му пухкава козина и това да му харесва. Затова все по-често хората си взимат котка или куче. Но ако не искате някой постоянно да прави бели, да го разхождате по три пъти на ден или да се съобразявате с особения му характер – то има домашен любимец и за вас. Той е в по-малък размер, но е не по-малко пухкав и интересен и се нарича зайче лъвска глава. И спокойно, не че е заек с истинска лъвска глава...

Зайците лъвска глава могат да бъдат страхотни домашни любимци и да ви донесат много радост. За да бъде зайчето щастливо, трябва да знаете правилния начин на грижи за него. Как да го храните, обучавате и да се грижите за общото му здравословно състояние. Така че ако четете по-надолу, ще намерите насоки и съвети за това как да се грижите за заек лъвска глава, особено ако сте начинаещи. Спазвайте съветите и зайчето ви ще бъде щастливо и ще направи и вас щастливи.

Откъде идват?

Зайците лъвска глава всъщност са специално създадена порода домашни зайци в Белгия. Те са резултат от кръстосване на породите зайци швейцарска лисица и белгийско джудже, за да се създаде нова порода минизайче с дълга козина. Заекът лъвска глава обикновено има малко тяло, с дълга пухкава козина около главата и отстрани. Останалата част от тялото е покрита с относително къса козина, което прави по-дългата да изглежда като лъвска грива. Тази порода е приятелски настроена, тъй като харесва компанията на хора, което я прави много популярен домашен любимец в Америка и Европа. Целта на размножаването на тези зайци била използването на козината им за специална вълна. Но получилата се лъвска глава предизвикала по-голям интерес при хората и затова животновъдите започнали умишленото им развъждане за домашни любимци.

Грижите

Грижата за вашия домашен любимец зайче не е трудна, ако знаете как. Тези животни са доста умни и дори могат да бъдат обучени на някои неща точно като кучета. Някои от нещата, за които трябва да внимавате, е да ги храните правилно, да им осигурите безопасна и спокойна среда, в която да живеят и редовно да ги пускате да се раздвижват из стаята. Нека сега разгледаме всеки аспект на грижата за зайче лъвска глава.

Мястото за живеене

Ако планирате да държите заека си в клетка през по-голямата част от деня, необходимо е голямо заграждение, за да може да се движи свободно в него. В идеалния случай размерът на клетката трябва да бъде 2 кв. метра по площ и 1 метър дължина. Избягвайте огражденията, които имат основи от телена мрежа, тъй като те ще наранят краката на заека. Ако обаче трябва да използвате такава клетка, не забравяйте да покриете добре основата със сено или дебел килим. Уверете се, че редовно сменяте и почиствате килима. Клетката трябва да има отделен затворен ъгъл, който животното да използва като свое убежище, когато иска почивка или да бъде само. Запомнете, че тези зайци обичат да копаят тунели и трябва да сте сигурни, че основата на клетката е достатъчно твърда, за да не може да избяга. Известно е, че зайците си вършат тоалетните работи само на определено място в заграждението. Поставете кутия на това място, за да улесните почистването. Всяко сено, поставено в заграждението, трябва да се подменя всяка седмица.

Ако обаче ще можете да пускате зайчето да се разхожда често, заграждение с размери 0.37 ×0.18 кв. м е достатъчно. Трябва обаче да се уверите, че заекът ви е редовно излиза от клетката за раздвижване. Подгответе дом за заека в заграждението. Използвайте само дървени пелети или сено в кутията за отпадъци. Избягвайте на всяка цена ароматизирани материали.

Хранене

Лъвска глава обичат да си похапват, апетитът им е като на истински лъвове. Те обичат всякакви зеленчуци, плодове и семена. Затова се заредете с ябълки, кайсии, праскови, моркови, репички, ряпа, маруля. Някои зеленчуци обаче могат да разболеят заека ви, когато се дават в големи количества, като карфиол, зеле, маруля, домати. Ако трябва да ги храните с тези зеленчуци, уверете се, че го правите само в малки количества. Можете също така да намерите смеси от семена и плодове за зайци в зоомагазините. Но не ги давайте всеки ден. Редувайте смеските с пресни плодове. Запомнете също така, че зайците се нуждаят от нещо трудно за дъвчене, за да поддържат зъбите си. Дървото от овошка е най-добрият вариант за това. Уверете се, че дървото е добре измито с вода преди да го дадете на вашия заек, за да избегнете отравяне с пестициди. Ако нямате дървета, от които можете да използвате клони, продуктите за дъвчене, които се продават в зоомагазините също са добри.

важно: Някои храни могат да бъдат смъртоносни за зайците. Картофите, сиренето, алкохолът, захарта, подсладените зърнени култури, шоколадът и кафето са от тях. Също така избягвайте всякакви храни, закупени в магазина, които не са вегетариански.

Вода

Лъвска глава се дехидратират много бързо. Следователно трябва да се уверите, че прясната вода е винаги на разположение. Завържете купата с вода към клетката така, че да се избегне разливането ѝ. Почиствайте купата веднъж всеки ден. А през лятото сменяйте водата по два пъти на ден със студена, защото иначе заекът пак ще се обезводни, а това е много лошо.

Поддържане на козината

За разлика от други късокосмести зайци, грижата за козината е много необходима за зайци лъвска глава. Редовното подстригване, извършено правилно, ще предотврати сплъстяването на дългата козина и също така ще предотврати попадането на топчета козина в червата на зайците. Скоро след като донесете лъвската си глава у дома, заведете я при ветеринар, за да научите правилната процедура за подстригване на козината. За подстригване ще ви трябват инструменти като заешки гребен, ножици за домашни любимци и мека четка за коса.

Упражнения

Тези зайци се нуждаят от много движение, за да останат здрави. Използвайте играчки като топки, големи тръби, когато сте на закрито. Ако планирате да пуснете заека си на открито във вашата градина или двор, което също е добра идея ако можете, уверете се, че зоната е обезопасена и заекът не може да избяга. Винаги е най-добре да държите домашния си любимец под постоянен надзор, когато сте навън, за да го предпазите от всякаква опасност на която може неволно да се изложи.

Следете поведението на лъвска глава

  • Винаги помнете, че зайците са много плахи същества и лесно се плашат. Така че дори усмивката с показване на зъби от ваша страна, може да бъде объркана със заплаха.
  • Важно е да изградите добро доверително отношение възможно най-скоро, така че вашият заек да живее без стрес. Запомнете: нервен и изплашен заек дъвче всичко, което вижда.
  • Ако вашето зайче винаги се опитва да се скрие и се бори яростно, ако го вземете, това е сигурен знак за стрес.
  • Зайците лъвска глава понякога може леко да хапят собствениците си, но така всъщност показват, че ви имат доверие.
  • Мъжките са по-авантюристични и винаги ще се опитват да разширят познанията си за своите територии. Женските, от друга страна, са по-послушни и обикновено остават близо до собствениците си.
  • Ако вашият заек изведнъж стане безразличен и се скрие от вас за значителен период от време, проверете за признаци на диария или запек. Ако откриете признаци на заболяване, незабавно се консултирайте с ветеринар.


Коментари
1 коментар

Ива , 20 г.,

Публикувано на 03.07.2022

Много благодаря за информацията защото исках да си взема от тази порода заек.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град