фокуси

Начало | фокуси | Течностите разменят местата си, когато науката и магията се съберат заедно

Течностите разменят местата си, когато науката и магията се съберат заедно

Аз детето | 2015-02-04

Течностите разменят местата си, когато науката и магията се съберат заедно

Днес смятаме да ви покажем малко по-различен фокус. Знаете ли, трябва да ви споделим нещо: ние често сме си мислили и смятаме, че фокусите и науката имат много общо. Може би сега ще се зачудите какво, но представете си каква магия е например да наблюдаваш и изучаваш планета или звезда, която е много, много далече от теб и за която никой не знае нищо. Или пък да откриеш някое нови животно, да направиш лекарство за болест и какво ли още не. Ние разбира се все още няма да ви натоварваме с толкова много наука, а ще ви дадем идея за един уникален фокус, с които освен, че ще смаете всички ще научите и нещо полезно. Какво по-хубаво от това: забавление и наука в едно. Но така е, когато науката и магията се съберат заедно всичко е възможно.

Това ще ви докажем с този бърз и интересен научен фокус. Всъщност за първи път в историята на нашата рубрика, освен публиката и самият фокусник ще бъде доста изненадан, когато види, че две течности ще разменят местата си в две чаши.

За този научен фокус ще ви трябват няколко прости материала и съвсем лесни инструкции, няма нищо сложно. Ще ви трябват две различни течности, като например вода и... вино, или олио, или спирт. Първата течност задължително трябва да е вода, а втората е по ваш избор, например олио, всеки вкъщи има олио и ни трябва съвсем малко. Най-важното е да съобразите, че двете течности трябва да имат различна плътност. Разбира се ще трябват и две чаши. Ако искате да стане още по-ефектно и готино можете да оцветите течностите с боя за храна. И така да обобщим, ще ви трябват:

  • две чаши
  • вода
  • олио, вино или спирт
  • малък и тънък непромокаем картон


Ето и как се прави:
1. Напълнете едната чаша с вода догоре.
2. Направете същото и с втората, само дето вместо вода сложете спирт или олио или каквото сте избрали.
3. Сложете картона върху отвора на чашата с вода. Докато го придържате  с ръка върху чашата я обърнете надолу с главата и я сложете върху другата чаша. Така както е на снимката.
4. След това много, ама много внимателно без да мърдате чашите, защото ще стане беля, от едната страна дръпнете малко картона, така че да има малка дупка между двете чаши.
5. През следващите минути (около 5-10) зависи от втората течност можете да казвате магически заклинания, да направите друг лек фокус за разсейване или да разкажете интересна история за магия. Разбира се не забравяйте да кажете поне едно заклинане над чашите. След това внимателно и вие и публиката наблюдавайте как двете течности ще сменят местата си без да се сместват. Водата ще отиде в долната чаша, а другата течност в горната.

Как всъщност работи фокуса?
Очевидно това не е съвсем истинска магия, а просто наука. Разбира се не го казвайте на публиката, това е само за вас – талантливите фокусници. Двете течности имат различни плътности. Леката течност – олиото или алкохола са по-леки от водата и плуват, а водата, като по-тежка потъва. Това е всичко. Дори и да махнете картона ще се получи същото, но не го правете, защото така научният фокус изглежда по-красив и вълшебен.



Коментари
1 коментар

Мария Каменска, 11 г.,

Публикувано на 05.02.2015

На мен ми се получи от втория път и за малко да счупя едната чаша.Иначе е много интересен!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град