важните неща

Начало | важните неща | Чрез интерактивна изложба и дългосрочни планове УНИЦЕФ се бори с агресията между децата

Чрез интерактивна изложба и дългосрочни планове УНИЦЕФ се бори с агресията между децата

Аз детето | 2018-12-12

Чрез интерактивна изложба и дългосрочни планове УНИЦЕФ се бори с агресията между децата

Детският фонд на ООН УНИЦЕФ откри в НДК интерактивна инсталация в рамките на кампанията „Заедно срещу насилието в училище“. Всеки, който влезе в своеобразната „синя стая“, посредством виртуална реалност ще се постави на мястото на стотици деца у нас, които ежедневно са жертва на различни форми на насилие в училище – физическа или вербална агресия, тормоз, кибертормоз и други. Сред първите посетители на инсталацията беше вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова.

Инсталацията е разположена на 1-ви етаж в НДК, вход А4 и ще остане там до 16 декември включително. След това видеото ще може да бъде гледано на някои от най-оживените и посещавани места в София –The Mall – 15 и 16 декември от 11 до 17 ч., 20 и 21 декември от 11:30 до 19:30 ч., 22 декември – от 11 до 19 ч. и 23 декември – 11 – 15 ч., Mall of Sofia – 19 – 21 декември от 15:30 до 19:30 ч., Cinema City Mall of Sofia – 27 и 28 декември от 16 до 20 ч., Cinema City Paradise – 29 и 30 декември от 16 до 20 ч.

„Планираме в рамките на следващите три години да разработим и приложим програма за превенция на насилието в училище заедно с Министерство на образованието и науката. В нея са предвидени анализ на ситуацията във всяко училище и създаване на план за всяко конкретно място, повишаване на разпознаването на видовете насилие и тормоза, информация как и къде може да се получи помощ, въвеждане на нови методи на работа в училищата, активно въвличане на децата, учителите и родителите“, каза Даниела Колева, програмен директор „Закрила на детето“ в УНИЦЕФ България.

„Децата не бива да се чувстват самотни и беззащитни, а част от общество, което расте взаимно и задружно, защото те са бъдещето на нацията. И двете групи – както тези, които упражняват насилието, така и потърпевшите, всъщност са жертви.“, сподели певецът Рафи. „Сменил съм много училища. Когато бях ученик в Бургас дори се принудих да се запиша на бойни изкуства. След време обаче разбрах, че не агресията е инструментът, с който трябва да се решават проблемите и конфликтите, а комуникацията.“, каза от своя страна изпълнителят Искрен Тончев – Искрата.

Над половината тийнейджъри по света са били поне веднъж обект на насилие от страна на връстници във и около училище. Физическото насилие и тормозът пречат на образованието на над 150 милиона деца на възраст 13-15 години, според данни от проучване на УНИЦЕФ. Учениците в България са сред челните десет от общо 43 изследвани страни, засегнати от проблема „училищен тормоз“. Дискомфортът и отчуждението от училище, ниският успех и тормозът утвърждават рисковите поведения сред юношите, показват данни на друго изследване.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град