важните неща

Начало | важните неща | Има ли разлика между това да си умен и да си мъдър и защо е хубаво да се ходи на училище?

Има ли разлика между това да си умен и да си мъдър и защо е хубаво да се ходи на училище?

Аз детето | 2019-01-04

Има ли разлика между това да си умен и да си мъдър и защо е хубаво да се ходи на училище?

Случвало ли ви се е някога да се събудите и вече да се чувствате уморени? В такъв момент всичко, което искате да направите, е да легнете пак и да заспите за още няколко минути… или часове! Когато сте уморени, може да ви липсва мотивация. Може би изобщо няма да искате да ходите на училище. Всъщност може да се чудите защо трябва да ходите на училище толкова години. Не можете ли просто да потърсите в интернет това, което ще ви трябва някога и готово? Ако някога се почувствате по този начин – насърчаваме ви да хапнете добра закуска и да отидете на училище с положителна нагласа. Не само, че училището ви дава възможност да придобиете широка база от важни знания, но също така ви дава възможност да взаимодействате с приятели и възрастни, което ще изгражда важни социални умения, които пък ще са ви необходими по-късно в живота. Ако имате късмет, може дори да имате няколко учители, които да продължават да ви помагат да разберете как и защо ще използвате това, което сте научили и отвъд класната стая. Когато това се случи, обърнете внимание – означава, че вече сте станали мъдри.

Всички тези разговори за знание и мъдрост може да ви накарат да мислите: „Но да си мъдър и умен не е ли едно и също?“. Страхотен въпрос! Ако не са, как са различни? Въпреки че няма точни правила, когато става въпрос за определяне на тези конкретни думи, повечето хора правят разлика между знание и мъдрост. Нека разгледаме по-отблизо различията, които биха могли да позволят на някого да бъде информиран, но не и мъдър. Много експерти определят знанията като разбиране на основните факти, истини и информация. Ние придобиваме знания от обучението и образованието. Мъдростта, от друга страна, е способността да се използват знания по практичен, интелигентен начин. Вместо от ученето или образованието, повечето хора вярват, че мъдростта идва от ежедневните преживявания. Знанието е умствено разбиране на определена информация. Мъдростта е практическата способност да използваш знанията си, за да вземаш последователни решения в живота си.

За да го разберем по-добре ето и един лесен пример със салата – да, салата... Доверете ни се! Знанието е разбиране, че доматът всъщност спада към плодовете, а пък мъдростта е да знаеш, че въпреки това той не става за плодова салата. Така че да завършим както започнахме: докато минавате през всичките класове в училище, ще получавате всякакви познания. Но ще станете ли мъдри? Ако оставите вашите ежедневни преживявания да ви научат как да използвате знанията си по практичен, интелигентен начин, тогава вие ще станете едновременно умни и мъдри!

Снимка: Az-deteto.bgКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град