важните неща

Начало | важните неща | Шоколадът бил и полезен

Шоколадът бил и полезен

Аз детето | 2018-11-19

Шоколадът бил и полезен

Имаме да ви съобщим една тайна – всички от нашия екип обожаваме шоколад!
Какво би могло да бъде по-красиво от една чаша горещ шоколад в студената дъждовна нощ? А чай с шоколадови бонбони в компанията на приятели? А да не говорим за всички останали шоколади, сладкиши, сладолед. Шоколадът е безспорен лидер сред лакомствата. Статистика на руски учени показва, че в Русия например, човек изяжда около 5 кг за една година, с уговорката, че някои хора изяждат много повече, а има такива, които отказват дори шоколадов бонбон. Но защо те се лишават от тази невероятна сладост? Отговорът на този въпрос е много лесен. Още от малки ни се натрапва мнението, че шоколадът е вреден и да, наистина не бива да се прекалява с него, но в нормални количества и ако след яденето му си мием зъбите, той носи и много ползи. Ако някога поискате парче шоколад от мама и тя не ви даде, можете да и кажете, че от него няма да ви стане нищо лошо, но пък ще ви осигури следните предимства.

1. Подобрява настроението.

В какаовите зърна, от които правят шоколада, има високо съдържание на магнезий. Той облекчава стреса, премахва тревожността и помага да се преодолее депресията. А тъмният шоколад стимулира освобождаването на т. нар. хормони на щастието в тялото, които засягат центъра на удоволствието в мозъка и така повдигат настроението.

2. Полезен е за сърцето

Както се вижда от проучвания, проведени от университета в Кеймбридж, яденето на шоколад три пъти седмично намалява риска от сърдечносъдови заболявания.

3. Колкото и да е странно, малко шоколад помага да поддържаме формата си.

Експерти казват, че съставките на шоколада горят съхраняваните в тялото ни мазнини. Не е ли готино? А всеки казва точно обратното.

4. Подобрява паметта

Италианските учени са провели експеримент: те наели група от възрастни хора и ги помолили да изпълняват няколко задачи, за да тестват паметта им. Тези баби и дядовци, които през целия си живот са яли доста шоколад, се справили със задачите по-добре от тези, които не харесват и не ядат шоколад.

5. Успокоява кашлицата

Учените са открили, че вещество, което се намира в шоколада, много по-ефективно се справя с кашлицата от веществата, които са включени във всички лекарства против кашлица. Яденето на шоколад може да намали и дори да лекува кашлица.

6. Шоколадът е лакомството на умните хора

Британски учени, работещи за медицинско списание, са провели интересно изследване. Те са подредили няколко държави в два списъка, като са ги подложили на сравнение. В първия списък са сложени държави, чиито граждани консумират много шоколад. Във втория списък – страните, в които най-голям брой хора имат Нобелова награда. Представете си, че накрая е установено, че в двата списъка са попаднали едни и същи държави!

7. Шоколадът е изискан подарък

Какво е празникът ако няма поне една кутия с шоколадови бонбони? Подаряваме кутия шоколадови бонбони по разни случаи, а всяка Коледа Дядо Коледа освен желания от нас подарък ни слага по някое и друго шоколадово лакомство и как иначе, без него празникът не би бил същият.

8. Помага да завързваме нови запознанства

Представете си, че отивате в ново училище и не знаете как да си намерите нови приятели сред съучениците си. Е, вземете си малко шоколад и предложете на съучениците си в междучасието, ще видите как те бързо ще ви харесат и срещата ще бъде лесна и приятна.
Всъщност, мислим, че всичко добро, започва с парче шоколад.

9. Удължава живота

Да, това се оказа дългосрочно проучване на учени, в което са включени 8000 души. Половината от субектите ядат шоколад редовно, а другата половина не ядат изобщо. Установено е, че любителите на шоколада са живели по-дълго от тези, които не го обичат.
Лично ние не можем да разберем само едно нещо: къде учените са намерили хора, които не обичат шоколад?

10. И накрая – шоколадът е нереално вкусен!

Какво може да бъде по-вкусно от шоколад, който се топи в устата? Между другото, шоколадът може да се ползва дори и от тези, които не харесват да го ядат. Има прекрасна козметична процедура – маска от шоколад, чрез която човек губи тегло, става по-здрав и по-хубав.

А какви са вашите причини да обичате шоколад?

Вижте още:
Приказно вкусен карамелен горещ шоколад
Сладката история на шоколада
Как се подарява шоколад?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град