Инициативи

Начало | Инициативи | Срещу пластмаса своето животно или диво нахрани: поставиха пет ековендинг машини в софийски паркове

Срещу пластмаса своето животно или диво нахрани: поставиха пет ековендинг машини в софийски паркове

Аз детето | 2022-05-20

Срещу пластмаса своето животно или диво нахрани: поставиха пет ековендинг машини в софийски паркове

Няма как да не сте чували, че всеки от нас трябва да рециклира всичко, което му е възможно и че това е един от основните начини да предпазим планетата ни от боклука и замърсяването, което самите ние оставяме, понякога дори и без да го искаме. При това да рециклираш сега е много по-лесно, отколкото преди години. Доказателството са и новите ековендинг машини поставени в няколко парка в София. Но какво е това? Нещо много полезно, с което хем ще запазите планетата, хем можете да нахраните вашето куче, някое куче в парка, което харесвате (разбира се с разрешението на собственика) или диво птиче. Ако искате да разберете как, четете още малко!

Пет нови ековендинг машини за разделно събиране на пластмасови отпадъци бяха поставени на няколко места в София, съобщават от Столична община. Те се намират в Борисовата градина, Южния парк, НДК и Княжеската градина. Срещу пластмасова опаковка вендинг машината предоставя храна за кучета или за диви обитатели на парка. Осигурени са 4 кучемата и 1 екоавтомат за птици, които съчетават разделното събиране на отпадъци, енергийната ефективност на слънчевите панели и грижата за животните.

„Целта ни е да стимулираме хората да изхвърлят отпадъците си разделно. Изхвърляйки своята бутилка, гражданите получават малка награда – порция храна за кучета. Машините са енергийно независими, разполагат с фотоволтаичен панел на покрива, за да се покаже в една машина целият цикъл на екологични практики.“, обясни заместник-кметът по екология на Столична община Десислава Билева. Тя лично провери поставената машина в парка на НДК заедно с председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

„Благодаря на зам.-кмета по екология Десислава Билева за активната работа по разделното събиране на отпадъци, грижата и подобряване качеството на околната среда и хуманното отношение към животните. Това е поредната стъпка към развитието на европейска София.“, заявява от своя страна Георги Георгиев.

Вижте още:
Къде трябва да отива боклукът ни?
По пътя на едно рециклирано стъкло



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град