важните неща

Начало | важните неща | Къде трябва да отива боклукът ни?

Къде трябва да отива боклукът ни?

Аз детето | 2017-07-25

Къде трябва да отива боклукът ни?

Всеки ден ние имаме нещо, което да изхвърлим и го правим, често без да се замисляме за това как се рециклира нашият боклук, а това е толкова важно за околната среда. Особено сега, когато всички виждаме как времето наистина се променя. Е, разбира се, че по-голямата част за това явление не е наша заслуга, а на големите заводи и колите, но все пак и ние можем да дадем своя положителен принос за опазването на околната среда.
 
Много неща, които ние използваме имат точно определен начин, по който трябва да бъдат унищожени и изхвърлени. Например някои неща, като батериите не трябва да се изхвърлят в кофата за боклук и трябва да бъдат взети в център за рециклиране. А за да стане това, трябва да хвърляме подобни отпадъци на определените затова места. Като говорим за батерии например в почти всеки голям супермаркет има специална кофа за тях, така че много лесно, когато отивате с мама до магазина можете да ги изхвърлите там. И да се гордеете, че сте направили, това, което трябва. Лесно е нали?

Ако вие, като нас, не сте безразлични към околната среда, тук ще ви покажем списък на нещата, които могат да навредят на природата, ако не са правилно обработени.

Някои крушки могат да се изхвърлят в кошчето, но трябва да се сложат в картонена кутия (така че освен вие да се не се порежете, да не го направят и тези, които ще вземат вашият боклук). По-необикновените крушки обаче трябва да бъдат предавани в пунктове за събиране на отпадъците. Как да се справим с конкретна крушка е посочено на опаковката ѝ.

Както вече ви казахме батериите, независимо дали са нови или сте ги ползвали, в никакъв случай не бива да бъдат изхвърляне с останалите отпадъци. Те са пълни с всички видове химикали, които могат да влязат в подземните води, затова ги изхвърляйте само на посочените за тази цел кофи в магазините.

Цифрови фотоапарати, компютри, телевизори, принтери, айпод, мобилни телефони и зарядни устройства, DVD, CD, видео и аудио касети, касети от принтери и друга електроника – всички тези отпадъци съдържат опасни вещества. И все пак и по-ценни редки метали: злато, сребро и платина.
 
Всички тези елементи трябва да бъдат предадени на организация за обработка на електронни отпадъци. Между другото, някои магазини сътрудничат с такива организации и предлагат да предадете старата си техника директно на тях, когато купувате нова. Често ако го направите ви правят и отстъпка от цената, а това е много добре за вашите родители. ;-)

Ако имате стъклен термометър, помнете, че не може да се хвърли в кошчето, защото в него има живак. Ако трябва да го изхвърлите, помолете мама и татко да ви помогнат да го занесете в центъра на опасни отпадъци. Почти навсякъде има такива.

Неизползваните фойерверки, също не бива да бъдат изхвърляни просто така. Мисля, че можете да се досетите защо те не могат просто да хвърлят: работата е там, че след това те могат да се взривят. Така че, преди хвърлянето, те се нуждаят от ден, накисване във вода. След това вече, можете спокойно да ги изхвърлите.

Разбира се, много от нас се опитват да използват хартиени торби, но все още няма как да изоставим найлоновите. Какво да правим с тях? Това е сложен въпрос. С изхвърлянето на такива пликчета в кофата за боклук, ние направо си доставяме вреди за околната среда, но в много малко градове има специално място за изхвърлянето им. И все пак, в някои големи супермаркети започнаха да се организират събирането на използвани найлонови торбички, опитайте се да разберете дали и при вас няма такова нещо.

Останки от козметика и козметични празни контейнери съдържат вредни вещества, така че те също не се хвърлят в кошчето. Както батериите, козметиката трябва да се вземат от организации които са ангажирани в преработката им. И, за съжаление, все още трябва да търсите (опитайте обезателно обаче!)

Използвани или счупени уреди (хладилници, климатици и т.н.) съдържат охладители, радиатори, и други вещества, които са вредни за атмосферата. Те трябва да бъдат взети от център за рециклиране или пък, когато си купувате нови, магазините често предлагат да ги вземат вместо вие да се чудите как да ги изхвърлите. Кажете на родителите си да се възползват от това!
 
Сега ще мислите ли за това как правилно да се разпределяте боклука си? ;-)

Снимка: freeimages.com

Вижте още:
Да спасим планетата нe само в Деня на Земята
Съдбата на рециклираните материалиКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град