афиш

Начало | афиш | Шуменският театър ще представи няколко детски представления до края на януари

Шуменският театър ще представи няколко детски представления до края на януари

Аз детето | 2022-01-17

Шуменският театър ще представи няколко детски представления до края на януари

Шест детски представления ще бъдат представени в залата „Патиланчо“ на Драматично-кукления театър /ДКТ/ „Васил Друмев“ в Шумен до края на януари„ Авторският спектакъл на Съби Събев „Задявки надигравки“, с обновен състав, ще постави началото на творческата 2022 г. Фолклорната игра по популярни български народни песни и танци беше представена на 15 януари, от 11.00 часа, а на следващия ден, в същия час – „Жълтата Червена шапчица“ по Джани Родари, отново под режисурата на Съби Събев.

По едно детско представление в залата „Патиланчо“, от 11.00 часа, ще се играе и през всички почивни дни до края на месеца. На 22 януари гостува Държавният куклен театър в Търговище, с постановката „Косе Босе“ по Рада Москова – авторски спектакъл на Ели Хрусанова-Златанова и Христо Златанов. На следващия ден ще бъде представена приказката „Закуска за принцеса“ от Янко Митев. Текстът е спечелил първа награда за образователна пиеса на Националния куклено-театрален фестивал „Михаил Лъкатник“ в Ямбол през 2015 година, а спектакълът е носител на наградата за образователен театър от същия фестивал през 2019 година, отбелязват от ДКТ - Шумен.

„На 29 януари ще отведем малките зрители в свят, в който всичко е възможно, със спектакъла „Тримата братя и златната ябълка“ по едноименната народна приказка, а на 30 януари ще разкажем „Историята на мистър Хепи“ по Доналд Бисет“, уточняват от театъра. ДКТ - Шумен ще представи комедията „Михал Мишкоед“ от Сава Доброплодни на 25 януари, от 19.00 часа, на Откритата сцена „Сълза и смях“.

На следващия ден постановката ще гостува в Казанлък. Спектакълът е посветен на 165 години от първото представление в Шумен и България. Драматургическият вариант е на Кольо Карагеоргиев, а режисьор е Съби Събев, допълват от театъра в Шумен.

„Освен първото театрално представление в Шумен и България, комедията от Сава Доброплодни е и първото представление кафе-театър, защото се е състояло в Кавръковото кафене. Тогавашна Европа е нямала никаква представа, че може да има кафе-театър. Имало е забавни барове и други подобни, но кафе-театър – за първи път“, припомни на БТА директорът на ДКТ-Шумен Димитър Димитров, който е автор на сценичната визия и на костюмите на спектакъла.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град