важните неща

Начало | важните неща | Мобилна детоксикация – най-новата мода, която този път е добре да следваме

Мобилна детоксикация – най-новата мода, която този път е добре да следваме

Аз детето | 2018-10-10

Мобилна детоксикация – най-новата мода, която този път е добре да следваме

Живеем в доста технологична ера и без съмнение всеки един от нас отделя много време, даже повече време на смартфона си, компютъра си от което и да било друго в нашия живот. Използваме тези електронни устройства за всичко – за търсене на информация, за говорене с приятели, за забавления... Често тези технологии всъщност са единствените ни средства за комуникация. Но забили поглед в екрана, пропускаме важните неща, които светът може да ни предложи. От красивите гледки навън, през това не да снимаме мига, а просто да го изживеем, до личния контакт с хората. Според много лекари сме забравили как въобще да общуваме очи в очи. Как да се държим възпитано и с уважение към другия, как да го изслушваме... Това последното накарало много хора да се замислят и да осъзнаят, че е точно така.

Затова от няколко седмици в света има нова мода, този път тя не е безполезна и глупава, а точно обратното. При това я следват и много известни хора. Такива, които родителите ви познават и харесват като актьора Том Харди например и такива, които самите вие харесвате. На мобилен детокс в момента се подлагат много от любимите ни звезди като Зендая, Камерън Бойс, Карол Севиля, Дейв Камерън, Руджеро Паскуарели и много други. Всички те осъзнават колко много време прекарват в социалните мрежи и са решили да се откажат от това поне за седем дни. В момента не знаем как точно върви техният детокс, но сме сигурни, че е успешен, така че защо не опитате и вие!

Защо да го опитам?

Е, всеки знае, че не е никак здравословно да прекарваш пред какъвто и да е екран целия си ден. И ако понякога това се налага заради училище (или при възрастните заради работа) е хубаво когато имаш избор да избереш друго. Социалните медии например не са чак толкова интересни колкото всеки от нас си мисли. Хилядите снимки на приятели, непрекъснатите вицове и други смешки, които се пускат там... Можем да си изкараме по-добре и без тях. Знаете ли колко по-приятно би било вместо да сте забили поглед в екрана, да излезете навън и да поиграете с приятели. Да отидете на гости и защо не да си направите лек купон или пък дори просто да поговорите. Нищо ама нищо не може да замени живия разговор, дори и програми като Скайп не могат.

Плюс това всеки има нужда от почивка от социалния живот в мрежата. Особено очите и мозъкът ви! Може би сега не ви изглежда така и не го усещате, но повярвайте ако досега сте прекарвали повече от един час на ден пред телефон или компютър... Очите ви определено не харесват това! Освен това непрекъснатото писане с хора може да ви разсее от някои важни неща, които се случват около вас в момента. Може би вашите родители ви казват, че винаги сте на телефона си и ако това е така те забелязват, че по този начин пропускате важните моменти в живота си. Друг плюс на мобилния детокс е, че ще свършите доста належаща работа. Сигурни сме, че вашите домашни задължения или ученето на уроците ще бъдат завършени много по-бързо. Възможно е дори да имате време да направите нещо хубаво за себе си, нещо, което сте отлагали, защото електронните джаджи губят толкова много от времето ни.

Разбира се като казваме мобилен детокс това въобще не означава, че не трябва да се обаждате на родителите си например или да си правите домашното или да търсите информация за доклада си. Означава, че поне за седем дни трябва да се опитвате да стоите максимално кратко пред екрана и да вършите само това, което е необходимо.

Какво мога да правя през останалото време?

Можете да прекарвате времето си с хора в реалния живот, да наваксате с реално общуване и да създавате нови спомени, заснети от сърцето ви, а не от камерата ви. Някои казват, че най-добрите моменти в живота са тези, които са изживени и запомнени със сърцето.

Време е за мобилен детокс – ето и нашето предложение, което да изпълните за седем дни. Ние вече опитахме и можем да ви кажем, че е лесно, приятно и полезно!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град