зоокът

Начало | зоокът | Рекорден брой двойки белоглави лешояди в Източните Родопи

Рекорден брой двойки белоглави лешояди в Източните Родопи

БДЗП | 2015-02-24

Рекорден брой двойки белоглави лешояди в Източните Родопи

Рекорден брой двойки белоглави лешояди бяха регистрирани в Източните Родопи в рамките на редовния мониторинг на единствената естествена популация  на вида в България. През периода 12-15 февруари 2015 година експерти на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и Rewilding Rhodopes (По-диви Родопи), с подкрепата на РИОСВ – Хасково посетиха всички известни настоящи и исторически находища на вида в Източните Родопи. Регистрирани са общо 75 двойки със заети гнезда, като 55 от тях вече мътят, а останалите все още са в процес на строеж на гнездата си. По-голямата част от установените двойки са съставени от възрастни птици.

„И тази година се запазва положителната тенденция на увеличение на популацията на белоглавите лешояди в Източните Родопи, като регистрираните двойки са с 5 повече от 2014 година”, каза Добромир Добрев, координатор на мониторинга и експерт по лешояди от БДЗП, „Интересен факт, установен по време на мониторинга, бе и големият брой неразмножаващи се птици по долината на река Арда.”

Белоглавият лешояд е бил широко разпространен в миналото в България, но от средата на ХХ век броят му силно намалява и в началото на 70-те години на ХХ век се смята за изчезнал. През 1978 г. в Източните Родопи е установена малобройна колония с една гнездяща двойка в района на Студен кладенец, а през 1986 г. е открита колония белоглави лешояди край гр.Маджарово, състояща се от около 20 птици и 3 гнездящи двойки. Тогава започват и първите преки дейности по опазването на последните лешояди в България – мониторинг, изкуствено подхранване и работа с местните общности. Така в резултат на дългодишните усилия на БДЗП видът постепенно възстановява популацията си и днес долината на река Арда приютява една от най-големите естествени колонии на белоглави лешояди на Балканите.

Дейностите по мониторинг и опазване на лешоядите в Източните Родопи през 2015 г. се осъществяват с подкрепата на Rewilding Europe и Фондация Сегре.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град