зоокът

Начало | зоокът | Канадски сфинкс – котка от друга планета?

Канадски сфинкс – котка от друга планета?

Аз детето | 2014-12-04

Канадски сфинкс – котка от друга планета?

Канадският сфинкс отдавна е най-интересният и задължителен участник за всички котешки изложби. И нищо чудно – тя често привлича вниманието, възхищението и е изненада за всеки, който я види. Заради своята екстравагантна визия и аристократичен характер, като на истинска кралска особа, тази котка вече почти 40 години привлича непрестанния интерес на хората и увеличава популярността си в целия свят. А фактът, че канадският сфинкс има отлично здраве и стабилна психика, допринася за този интерес. Тези котки живеят доста дълго и много обичат стопаните си. Те са толкова обичани и заради това, че нямат козина, което елиминира риска от алергии и дори алергичните могат да имат своя домашен любимец.

Макар да се претърпели много опити за подобряване котките без козина изобщо не са ново явление. Те се споменават още в древни времена, виждаме ги и изобразени на антични произведения на изкуството. И още тогава считали тези котки за особени, почитали ги и ги обожествявали. Голи котки са имали индианците ацтеки – приписвали им магически свойства, живеели в храмовете и помагали на хората в общуването им в боговете.
В древен Египет котките без козина били любимките на фараоните и живеели в дворците им. Такива котки е имало в Мексико. В началото на 20 век на изложби в САЩ е можело да бъдат видяни отделно екземпляри. Но, за съжаление, през 20 –те години изчезнала и последната двойка от тези необикновени котки без да оставят потомство.

Съвременният образ на котките сфинкс започва да граничи с нещо фантастично! Хармоничното тяло на котето очарова със своята форма и сила, с меката и кадифена кожа, която е толкова мека, че все едно котето има козина. Опитайте се да погалите такава котка или да я вземете в ръце – усещането е толкова необикновено и приятно, че можете да се „поболеете” по тези породи котки сериозно и за дълго. Клиновидна муцунка, големи, леко наклонени напред ушички, приличащи на екзотични пеперуди, леко притворени загадъчни очи, челце е множество вертикални бръчици, образуващи дантела над очите, и горещо телце с кадифена нежна и без никаква козинка кожа. Но този толкова загадъчен външен вид е „в комплект” със здрава нервна система, храброст, общителност и изключителна нежност към собственика. Тази котка привлича като магнит креативните и умни хора.

Уникалният характер на това коте поражда различни легенди в света на котките! Голото коте е много лоялно към хората и постоянно се нуждае от тяхната компания. То е много привързано, обичащо и общително затова не може да стои само. Много добре се разбира и с други домашни любимци (дори с кучета).

Ако сте решили да си вземете такава котка, не забравяйте – тя не счита себе си за котка! Може да ви порази с някои некотешки постъпки като, например, да хапва храна от паничката си като я поднася с лапичка към устата си. Важно е да се знае, че температурата на тялото на сфинксовете е с  0.5 до 1 градус по-висока от тази на другите котки поради високите им енергийни изисквания. Затова те трябва да хапват много и качествана храна – не са претенциозни, но е добре да имат в менюто си постоянно и сурово месо. Котката сфинкс ще спи само в леглото ви, завита с одеалото ви, с глава на възглавницата ви или пък на рамото ви. Не я гонете – нали не искате да настине. Та до вас е най-топлото място в дома ви. Потърпете – тези котки имат предимство: нямат козина. А представете си ако това е персийски котарак?! Ужас. Кожата на голите котки е подобна на тази на хората: изпотява се и изгаря на слънце. Затова им е необходим лек душ и обтриване, а и втриването на масло няма да е от вреда:) Но не човешки кремове. Това все още не е човек.
Котките – сфинкс са прочути лечители на ревматични заболявания. Безпогрешно намират източника на болка и лягат върху болното място. А ако се върнем на котешките им качества – те са прекрасни родители, със силно развит майчински инстинкт, но даже и бащите помагат в отглеждането на малките котета.

Как да опишем накратко тези чудни същества? По малко коте, по малко кученце, по малко маймунка и мъничко детенце – всичко това събрано в горещо телце в кожено палтенце на много, много гънки. Това е котката сфинкс.

Вижте още:
Защо котките имат мустаци?
Как да се сприятелим с новата си котка?
Савана – най-големият и скъп домашен любимец



Коментари
2 коментара

keremidka tuhleva, 110 г.,

Публикувано на 09.01.2018

mnou grozna

Алейна Хасанова, 11 г.,

Публикувано на 06.11.2018

Беше ми много интересно!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град