зоокът

Начало | зоокът | Може ли пчела да ужили друга пчела?

Може ли пчела да ужили друга пчела?

Аз детето | 2015-05-11

Може ли пчела да ужили друга пчела?

Най-вероятно дори не ви е хрумвало да си зададете този въпрос, но ако сте го правили – сега най-после имаме отговор за вас! Да, пчела може да ужили пчела.
Оказва се, че пчелите са жестоки животни. Мъжките са добродушковци и тяхната единствена работа е да оплождат женските. Но женските пчели имат голямо жило. И с него яростно защитават колониите си от врагове, които искат да откраднат меда им.

Медоносните пчели атакуват пчели-работнички от друга колония, ако се опитат да нахлуят в кошера. Пчелата-майка жили и убива само равни на нея пчели. Наскоро излюпена, пчелата-майка търси из восъчната пита килийки, където други пчели-майки се развиват, и когато ги намери – ужилва ги и ги убива, за да заличи конкуренцията си тотално.

Земните пчели също нападат работнички от други колонии. Те могат да ги ужилят до смърт, но обикновено само ги ухапват, като по този начин ги отпращат. В някои случаи натрапници могат да се вмъкнат тайно в питата и да бъдат възприети от другите като нови членове на колонията.
Земните, както и медоносните пчели, се нападат и жилят вътре в гнездото. Причината за това е сложна за обяснение, но най-общо казано това е начин за намаляване на броя на мъжките в колонията. Защо, ще попитате? Защото земните пчели могат да снасят неоплодени яйца, които да се превърнат в мъжки, но това, от което колонията наистина се нуждае, са пчели-работнички.

Някои видове пчели-работнички от медоносните имат специална техника за убиване на големи хищници, какъвто например е гигантският стършел. Хиляди пчели се събират около него под формата на топка и с трептенията на крилата си покачват температурата и нивата на въглероден двуокис вътре в кръга, като по този начин убиват стършела.


Източник: Muzeyko.bg

Вижте още:
Медоносна пчела
Как пчелите правят мед?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град