зоокът

Начало | зоокът | Джак Ръсел териер – безстрашното и забавно куче

Джак Ръсел териер – безстрашното и забавно куче

Аз детето | 2014-11-17

Джак Ръсел териер – безстрашното и забавно куче

Няма как да не сте виждали малките, енергични кафяво-бели сладури на разходка в парка. Те са толкова енергични, тичат навсякъде и искат да подушат и да се запознаят с всеки възрастен, дете и куче. Освен това са и толкова сладки. Джак Ръселите са весели, енергични и лоялни кучета, които имат нужда от компанията на своето семейство. Те са много смели, което понякога може да им доведе неприятности. Джак Ръсел териертите са истински хали – обичат да копаят дупки и да лаят. Могат да скочат на височина пет пъти над своята. Те се разбират добре с по-големи, дисциплинирани деца, но това не важи за други домашни любимци, тъй като имат развити ловни инстинкти. Джак Ръсел териерът е много независимо и своенравно куче, поради тази причина е препоръчително собствениците му да имат опит в отглеждането на кучета. Необходима е ранна социализация и правилно възпитание, за да се избегнат проблемите с поведението. Той ще се чувства добре в апартамент, но най-подходящото жилище за него е къща с двор, където може да изразходва голямата си енергия.

Средната продължителност на живота му е около 15 години. За разлика от другите ловни териери, джак ръсел териерът е прочут с безстрашния си, но благоразумен характер. Той има точна представа за възможностите си и не поема излишни рискове. Когато ягд териерът предизвиква глиган, Джак Ръсел териерът застава на безопасна дистанция без това да намалява злобата му към дивеча. Когато работи в дупка, кучето Джак Ръсел трябва да може да оцени рисковете и да знае дали срещу него има лисица или язовец. Това умно поведение, типично за породата, е естествен резултат от работата при селекцията му, при която кучетата многократно са попадали в критични ситуации.
За разлика от другите ловни териери Джак Ръсел териерът се подчинява на командите на водача по-лесно и реагира моментално. Тези кучета работят много добре и в глутница, а ако са гледани добре (социализирани и с добро отношение) се сработват чудесно и с други породи кучета.

Всички тези особености на характера на Джак Ръсел териера в комбинация с подчертаното му дружелюбие и склонност към изпълнението на трикове, го правят толкова модерен днес – весел, непретенциозен компаньон, едно голямо куче в малка „опаковка”. Обаче е много важно да отбележим, че всеки, който си купи кученце от тази порода, трябва да се отнася към него както трябва. Защото когато порасне едно изпуснато, невъзпитано куче може да тероризира цялото семейство. Отнасяйте се към този симпатяга още от началото като към голямо куче, а не като към плюшена играчка
Джак Ръсел е жизнерадостно куче със силен характер. Необходим му е господар, който обича спорта и движението и е смел и решителен. И, разбира се, най-добре е да ходи редовно на лов за лисици! ;-)

Джак Ръсел териер е порода куче, възникнала през 19 век в Англия. Използва се в лова на наземен и подземен дивеч, а също и е много сладка
За идеални пропорции на породата се смятат около 30 см височина и около 6 кг тегло. Приблизителната продължителност на живота му е 13-14 години. Козината на Джак Ръсел териера е обикновено бяла, с твърд, плътен косъм, с рижави до черни петна, в основата на опашката и главата. Кучетата могат да са късокосмести или дългокосмести.

Как изглежда истинското куче – Джак Ръсел териерът е много активен – това е типичен работен териер със силен характер, гъвкаво средно дълго тяло и енергични движения. Главата му е с плосък и не много широк череп, към очите постепенно се стеснява. Стопът му е добре изразен. Муцуната му е широка, със силни челюсти, пигментирани устни, ножична захапка. Очите му са малки, тъмни, бадемовидни, с проницателен поглед. Не трябва да са изпъкнали, ръбовете на клепачите са добре прилепнали и черни. Ушите му трябва да са пречупени или спуснати, много подвижни. Тялото му е трябва да е по-дълго, отколкото високо. Гърбът е хоризонтален. Ребрата му горе са извити, в страни се сплескват, така че окръжността зад лактите може да бъде обхваната от двете ръце (от около 40 до 43 см.). Опашката му при покой може да е свита. При движение трябва да е изправена и, ако е купирана, върхът и да бъде на равнището на ушите. Космена покривка: косъмът може да е гладък, начупен или твърд с преобладаващ бял цвят. Позволени са черни, рижи или кафяви петна.
Джак Ръсел териерът е общо взето дребен на ръст. Това е изискване, което се прилага към всички типично английски породи териери за лов на лисици: височината на мъжкия е до 35 см, а на женската – до 33 см. Теглото им е между 6 и 7 кг. като е добре да се спазва пропорцията 1 килограм на всеки 5 сантиметра. Независимо от малкия си ръст, Джак Ръсел териерът е много яко и здраво куче. Селекциониран за лов и живот на открито при всякакви метеорологични условия и климат, той не се притеснява от дъжд, сняг, лед, горещина и студ. Може да живее на открито, в градинска колибка, но предпочита, разбира се, да бъде вкъщи с господаря си. Освен това животът му в контакт с човека благоприятства пълното развитие на необикновената интелигентност, типична за породата. И в двата си варианта Джак Ръсел териерът е весел и забавен, но винаги изпълнен с достойнство. Той е дейно куче, винаги е нащрек, с будно и интелигентно изражение. Смело и дружелюбно, но по-скоро недоверчиво спрямо непознатите куче. Не се заблуждавайте от неговия мил и симпатичен вид и от неголемия ръст – както подобава на същински териери, тези кучета са способни безстрашно да връхлитат срещу много по-големи от тях противници. Надарени са с голяма интелигентност, която ги прави много търсени като актьори.

 

Какво още трябва да знаете за джак ръсел териерите:
Те са ловни кучета. Особеностите на характера им и уменията им ги превръщат в прекрасни ловни кучета, макар копаенето на дупки и преследването по следа не винаги да е приятно на собствениците им. Плячката (която вие може и да не считате за такава) – котки, зайци, плъхове, мишки или птици – естествено възбужда ловните им инстинкти. Важно е в такива ситуации да можете да повикате обратно при вас кучето или да отклоните вниманието му в друга посока. Вродените му качества и импулсивност могат да бъдат държани под контрол само с редовни тренировки, търпение и предвидливост. Разбират се добре с други домашни животинки. Добре е, ако са свикнали с тях още като малки кученца. Все пак не ви съветваме да ги оставяте насаме с домашни любимци като морски свинчета, гвинейски прасенца или хамстери. Изискват постоянна дисциплина. Джак Ръсел териерите са много интелигентни и винаги изпитват границите на възможностите си. Много често се оказва, че те вече командват собствениците си много преди самите стопани да са осъзнали това. За да се впишат в домакинството ви, тези кучета трябва задължително да са преминали поне курс по общо послушание – да ходят на повод и да изпълняват прости команди като ела!, седни!, легни! и място! Това обучение ще е и ваше улеснение – навсякъде хората приемат по-добре послушните кучета. Нуждаят се от достатъчно активност. Ако не им обръщате необходимото внимание и не им осигурявате възможност да изразходват енергията си, те ще намерят как да я оползотворят и да се забавляват. Но игрите им може да са доста разрушителни. Едно активно и силно куче като Джак Ръсел териера е прекрасна компания за всякакви разходки, туристически походи, бягания, преходи с велосипеди, екскурзии или езда, независимо дали в друго време ходи на лов със собственика си или не. Изразходвалият енергията си Джак Ръсел териер ще е най-послушното и кротко куче у дома.

Те са големи кучета в малко тяло. Имат същата (и дори по-голяма!) нужда от тренировки като далеч по-големи кучета. Те разсъждават като големи кучета! Затова често предизвикват 3 пъти по-големи от тях противници. Те са нежни с децата и отлични семейни кучета. Обичат да са на открито и винаги са готови за игра. Много е важно да знаете, че не трябва да се отнасяте грубо с тях и да ги дразнят. Не трябва да ги закачате когато се хранят или спят.
Ако ги оставяте без наблюдение и никой не играе с тях в двора ви, трябва да сте сигурни, че когато се отегчат (а това ще стане много бързо), те няма да са само след няколко минути при съседите ви, усърдно разкопавайки зелената трева пред входа им.

Имат лесна за поддържане козина. Тя се нуждае единствено от изчеткване веднъж на седмица. Разбира се, като всички кучета, и те сменят козината си няколко пъти в годината. Те са чудесни приятели! Джак Ръсел териерите винаги са весела компания. НО! Познанията за спецификата на характера им са много важни. Собствениците им трябва да ги обичат, такива каквито са, или поне да са толерантни към тях. Ако постъпвате така, никога няма да се разочаровате от тях, а ще споделяте ентусиазма на милионите им почитатели в цял свят.

Режима на хранена е много важен за породата . Препоръчва се при подрастващите кученца хранене по 2 пъти на ден за предпочитане с качествени гранули. При по-развити кучета хранене по веднъж на ден. Ако искате да разнообразите храната веднъж седмично можете да давате чисто пилешко месо на вашето кученце. Свинското месо не е препоръчително, защото има много калории и по-трудно разградими вещества.



Ако вече имате такова кученце или пък сте решили да си вземете, ето няколко прости правила. Спазвате ли ги вашето кученце ще бъде здраво и щастливо.
1. Обучението е от съществено значение за Джак Ръселите. "Седни", "долу", "стани" и "легни" са само основите. Те могат да научат много повече и ще са безкрайно щастливи, ако им помогнете.
2. Обичайте кучето си. Това е основно за всеки вид на куче, не само Джак Ръсел.
Тези кучета са изключително лоялни към техните собственици. Добре е понякога да оставяте вашия любимец да спи в краката ви. В действителност, Джак Ръселите обичат да спят под завивките, в непосредствена близост до техните собственици. Помнете, че ако кучето са държи агресивно докато спи около вас е добре да го изгоните от стаята и особено от леглото. Това е важно за вашия Джак Ръсел, защото той трябва да знае, че леглото е ваша територия и да ви уважава.
3. Разхождайте Джак Ръсела си най-малко два пъти на ден. Тези кучета са много умни и обичат да тичат и подскачат много. Това е така, защото те събират страшно много енергия, която трябва да изразходват.
5. Играйте си с тях на гонене на пръчка. Tериерите обичат тази игра. Тяхната любима част от нея, е частта, в която трябва да гонят пръчката. Затова се постарайте да я хвърлите възможно най-надалече.
6. Купувайте на кучето си здрави играчки. Поради това, че Джак Ръселите са ловни кучета, просто им е природата да захапват всичко много здраво. Затова ако искате играчките на любимеца ви да издържат по-дълго, нека са най-здравите от магазина.
7. Ако имате други кучета – непременно трябва да си вземете бебе Джак Ръсел. По природа Джак Ръселите са склонни да бъдат агресивни с други кучета. Ако искате да свикнат с присъствието на други кучета, ги вземете, когато са още малки кученца. Така те постепенно ще свикнат с останалите и вероятноста да се държат агресивно с тях е много по-малка.
8. Когато видите, че домашния ви любимец отива при много по-голямо от него куче не го отдръпвайте. Разбира се, трябва да го пазите, но не толкова агресивно, защото така Джак Ръселът ще реши, че всички кучета с подобни размери са опасни за него.
9. Най-важният съвет, който важи за всяко куче, независимо от породата е: Никога не го удрайте, когато направи нещо лошо. Това няма да възпита кучето, а напротив – ще го направи по-агресивно и с течение на времето, то ще станат упорито и ще ви слуша все по-малко и по-малко. Ако кучето ви направи нещо лошо погледнете го и му кажете "не" с много твърд и спокоен глас. Повтаряте това, докато кучето ви спре да прави нередното нещо. И помнете – "не" с твърд и спокоен тон. Не бива да се крещи. Само така кучето ще разбере, че вие сте неговият стопанин. Ако докато казвате "не", кучето лае или ръмжи, не се притеснявайте, няма да ви нарани, стига да запазите спокойствие и да него удряте.

Снимки: sxc.hu



Коментари
2 коментара

Djaner Luman, 14 г.,

Публикувано на 29.09.2018

Информацията е полезна

Djaner Luman, 14 г.,

Публикувано на 30.09.2018

Информацията е полезна

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град