За родители

Начало | За родители | Принцесите на „Дисни“ влияят положително на децата, казват учени

Принцесите на „Дисни“ влияят положително на децата, казват учени

Аз детето | 2021-08-23

Принцесите на „Дисни“ влияят положително на децата, казват учени

Влиянието на принцесите на „Дисни“ върху момичетата и момчетата може да е полезно, твърдят американски учени. Децата, които се потапят в тази култура, след време е по-вероятно да имат прогресивни възгледи за жените и по-трудно да се поддават на „токсична мъжественост“, съобщи Фокс нюз. Учените от университета „Бригам Йънг“ продължават предишното си изследване от 2016 г., когато установиха, че приказките за принцеси увеличават стереотипите при момиченцата от предучилищна възраст.

Ръководител и на двете проучвания е Сара Койн. Екипът ѝ е анализирал резултатите за 307 деца през пет години. Сега те вече са в предпубертетна възраст. Анализът показва, че участниците, които преди са харесвали принцеси, с порастването имат положителни възгледи за равенството на половете, включително ролята в обществото, отношенията, възможностите за образование и кариера, съобщава БТА.

„Историите с принцеси дават на жените сюжет, в който са протагонисти „главни положителни герои“. Те следват мечтите си, помагат на другите около тях и стават хора, на които не е предписана роля само заради пола им – обяснява Койн. - Те казват и на момчетата, и на момичетата, че могат да бъдат най-различни... че не се очаква да бъдат нещо определено, това дава сили“.

Момченцата, изложени на такава култура, по-добре изразяват чувствата си, не ги крият, не стигат до агресивност. В същото време учените съветват родителите да казват на децата си да не се фокусират толкова върху външния вид на принцесите. Според тях тези истории не са за това как изглеждаш, а да следваш мечтите си и да разбереш кой си.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град