За родители

Начало | За родители | Ако детето има висока температура в жегите: 9 основни правила, които да следваме

Ако детето има висока температура в жегите: 9 основни правила, които да следваме

Аз детето | 2021-07-14

Ако детето има висока температура в жегите: 9 основни правила, които да следваме

Макар че се смята, че в най-горещото време грип и вируси няма и не са толкова активни – това не е точно така. Вярно, че понеже са повече време на открито и че времето не е студено, децата не се разболяват чак толкова често, но все пак си остава факт, че може да се случи точно когато навън температурата е над 30 градуса. В горещината също има рискове от заболяване при децата. Например, едно дете може да пие студена напитка или да се приближи до работещ климатик, докато се изпотява. Родителите са изправени пред определени трудности при лечението на децата си в горещо време. Особено когато температурата на детето се повиши.

В същото време има определени трудности, свързани с лечението на деца в жегата, тъй като повишената температура на въздуха може да влоши състоянието, а жегата не се отразява по най-добрия начин. Но трябва да лекувате детето! Как да го направите правилно в жегата?

Никой не е имунизиран от болести и настинки дори през лятото. Кашлицата и хремата обикновено рядко са проблем; при топло време тези симптоми бързо изчезват без лечение. Треската обикновено е причина за безпокойство за родителите, но е важно да се разбере, че треската не е толкова лоша, колкото изглежда. Повишаването на температурата по всяко време е защитен механизъм на имунната система, вирусите и бактериите „изгарят“ в треска. Температурата става смъртоносна за хората, когато се повиши над 40 градуса. Вашата задача е да поддържате телесната температура в относително безопасен „коридор“ до 38-39 градуса.

За целта използвайте най-простите методи:

1. Не завивайте децата и не им давайте горещ чай. През зимата това може и да е подходящо донякъде, но през лятото само ще навреди. Съблечете детето си, ако все пак иска да се завие, дайте му тънък чаршаф. При по-малките деца по възможност махнете и памперса – той запарява доста.

2. Отворете прозорците, погрижете се в детската стая да има достатъчно свеж въздух.

3. Ако е горещо както в стаята, така и навън и имате климатик, задайте температурния режим на 20-22 градуса. Но важното е той да не духа в детето.

4. Предложете вода на детето си. При повишени температури, особено през летните жеги, тялото бързо се дехидратира. Нещо повече, при децата това се случва по-бързо, отколкото при възрастните, поради особеностите на водно-солевия метаболизъм и високото съдържание на вода в организма (80%, а не 60-70%, както при възрастните). Не забравяйте, дехидратацията е много опасна!

5. Следете температурата. Трябва да се свали, когато живачният стълб на термометъра достигне 39 градуса. Но в някои случаи треската трябва да се сваля и при по-ниска температура. Температурата от 38-38,5 градуса е опасна за бебета на възраст под 3 месеца, както и за деца с мозъчни лезии, патологии на сърцето, белите дробове, метаболизъм и анамнеза за гърчове. Ако температурата е по-ниска, не е нужно да правите нищо. Ако обаче детето не понася високата температура, особено сега, когато изнемогваме от жегата и задуха, можете да използвате антипиретици на основата на парацетамол и ибупрофен.

6. Народни методи – разтриване с алкохол и оцет – не използвайте в никакъв случай. Скоростта на топлообмен и заедно с това температурата на кожата ще намалее и температурата на органите ще се повиши. Това ще влоши ситуацията.

7. Ако температурата не спадне до няколко часа или продължава да се повишава, обадете се на Бърза помощ.

8. Ако се случи така, че детето се разболее, докато сте на почивка и ще трябва да чакате линейка дълго време, можете сами да свалите температурата с помощта на охлаждаща баня, докато дойде професионална помощ. Поставете детето във вода, която е с 1 градус по-студена от температурата му. Такава баня охлажда тялото бавно до 37 градуса за 5-10 минути.

9. Ако температурата продължава и се появяват нови тревожни симптоми (обрив, фотофобия, задух, скованост на мускулите), направете всичко, за да може детето веднага да бъде прегледано от лекар. В този случай треската може да бъде симптом на сериозно заболяване, което е важно да се диагностицира навреме.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град