За родители

Начало | За родители | Как да говорите с децата си за смъртта на любим човек

Как да говорите с децата си за смъртта на любим човек

Аз детето | 2021-08-18

Как да говорите с децата си за смъртта на любим човек

Смъртта на близък човек е болезнена и сложна за възрастните, но за децата, изправени пред загуба за първи път, тя може да бъде толкова объркваща, колкото и разстройваща. Затова УНИЦЕФ дава някои насоки, по които можете да подкрепите децата и неща, които можете да им обясните, ако се изправят пред такъв момент.

Какво представляват загубата и скръбта?

Загубата и скръбта могат да окажат значително влияние върху хората психологически. Загубата обикновено се свързва с нещо, което може да се върне, докато скръбта може да бъде нещо по-трайно, като развод или смърт на приятел или член на семейството. Това, което прави скръбта след смъртта толкова трудна, е процесът на осъзнаване и приемане, че този човек няма да се върне.

Как децата скърбят?

Реакцията на детето към смъртта на любим човек ще варира в зависимост от неговата възраст и предишен житейски опит. Всички деца са различни и примерите по-долу за отговори, свързани с възрастта, могат да бъдат приложени към деца на различна възраст и интелектуални способности.

Малките деца на възраст под 5 години често не разбират, че смъртта е необратима и могат да попитат дали починалият човек ще се върне. Те могат да проявят и друго поведение, като например да покажат някакво регресивно поведение, като намокряне на леглото. Това поведение е много често и обикновено спира след известно време.

По-големите деца на възраст между 6 и 11 години започват да разбират, че смъртта е вечна (въпреки че някои 6-годишни деца все още ще се борят с тази концепция) и може да се притесняват, че други любими членове на семейството и приятели ще умрат. Те могат да започнат да задават още въпроси и да искат да разберат какво се е случило. Те могат да покажат скръбта си чрез гняв и да изпитат физически болки.

Юношите на възраст около 12 години разбират, че смъртта е необратима и се случва на всички, включително на тях самите. Те често се интересуват да разберат защо нещата се случват. Реакциите им ще варират и могат да включват апатия, гняв, крайна тъга и лоша концентрация.

Не забравяйте, че няма „правилен“ начин за скръб и няма конкретни етапи, в които трябва да се появят различни емоции или поведение. Реакциите на децата ще варират значително в зависимост от тяхната възраст, техните интелектуални способности, връзката им с починалия, как реагират другите членове на семейството и културата и обществото, в което живеят.

Как да кажа на детето си, че любимият му човек е починал?

Най-важното е да не криете истината и да не отлагате истината. Естествено е да искате да защитите детето си, но най-добре е да бъдете честни. Разказването на детето ви за случилото се също ще повиши доверието ви във вас и ще му помогне да се справи по-добре със загубата на любимия човек. Опитайте се да намерите безопасно и тихо място, където да говорите с децата си и да помислите над това, което ще кажете. Помолете децата да седнат с вас. Ако е малко дете и то има любим предмет, играчка или одеяло, което обича да носят – вземете го с вас. Говорете бавно и спирайте често, за да дадете време на детето да разбере и да си дадете време да управлявате собствените си чувства.

Бъдете съпричастни и бъдете честни с деца от всички възрасти, но не забравяйте да бъдете особено ясни с малките деца и да не включвате евфемизми. Казването на нещо като „изгубихме“ някой допълнително ще обърка малко дете, защото то няма да разбере какво означава това. Психологът д-р Лиза Дамур препоръчва следното: „По-полезно е за възрастните да кажат топло и нежно: „Имам да споделя много тъжни новини. Баба и дядо ти са починали. Това означава, че тялото му е спряло да работи и няма да можем да го видим отново. „Може да е трудно за родителите да използват такъв пряк език, но е важно да бъдем честни и открити.“ Ще трябва да дадете на децата време да усвоят тази информация. Малките деца могат да реагират, като изглежда, че не слушат. Бъдете търпеливи и изчакайте вниманието им. Бъдете подготвени и за децата да задават едни и същи въпроси отново и отново, както в този момент, така и през следващите дни и седмици.

Проверете за „магическо“ мислене. Някои деца може да се притесняват, че са казали или направили нещо, което е причинило смъртта. Децата от всички възрасти могат да се чувстват виновни, затова проверете дали се чувстват отговорни по някакъв начин. Можете да попитате: „Притесняваш ли се, че татко е починал заради всичко, което си казал или направил?“ Обяснете с прости думи случилото се и уверете, че детето няма как да е виновно. Например: „Не си направил нищо лошо. Никой не можеше да направи нищо и никой не беше виновен.“



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град