малък готвач

Начало | малък готвач | Приказни коледни кексчета

Приказни коледни кексчета

Аз детето | 2015-12-02

Приказни коледни кексчета

Вече навлязохме в най-хубавия и празничен месец от годината – декември. Предстоят ни така дългоочакваните цяла година Коледа и Нова година. Цветни и несъмнено прекрасни празници. Време е за украса, подаръци, весело прекарване със семейството и приятелите и несъмнено вкуснотии за похапване. Предполагаме, че мама всяка година прави коледни сладки и традиционните за нашата страна други вкусни неща за ядене. За тази година обаче ви предлагаме и нещо ново, вкусно и приятно, което несъмнено ще допълни коледното ви настроение и ще зарадва всички вкъщи.

Първо трябва да помолите мама да направите заедно кексчета, каквито решите и по вашата любима рецепта, няма значение коя е тя. Ако пък се опъва, обяснете й колко добре ще си прекарате заедно и каква коледна изненада сте подготвили за кексчетата и ще я направите сами. След като кексчетата са готови и изстинали е ваш ред да им придадете незабравим коледен дух.

Необходими продукти:

  • половин пакетче масло
  • пакетче крема сирене
  • 1 пакетче ванилия
  • 2 чаши пудра захар
  • солети
  • бонбонки например като „Ем Енд Емс“
  • шарени шоколадови пръчици или топчета
  • хартия за печене
  • пластмасова чаша

Как се прави:
След като вече имате кексчета сложете ги в подходяща чиния. В голяма купа сложете маслото и крема сиренето и бъркайте докато стане еднородна смес. Това понякога отнема време, но нали знаете – хубавите неща стават бавно. ;-) След това добавете и ванилията и крема сиренето и отново бъркайте, докато всичко се смеси хубаво. След това с тази смес намажете кексчетата отгоре. Това всъщност е нашата снежна коледна глазура.

А сега идва и тържественият момент за коледните елхички. Вижте ги само – красота.

И така. Сложете бонбонките в пластмасовата чаша, но само зелените, все пак ни трябват елхички, другите можете да си хапнете. Пуснете ги в микровълновата за минута да се разтопят. Ако пък искате да стане без проблеми вече и в България се продават специални шоколади, наричат ги candy melts, можете да купите зелен такъв и да го разтопите по същия начин. Резултатът с него ще е гарантиран. След това изчакайте около 1-2 минути, да не е прекалено горещо. През това време можете да подготвите полето за работа за елхичките: сложете хартия за печене в тава. Наредете солети на около 4 пръста разстояние една от друга. Броят на солетите трябва да е колкото кексчетата ви. Сипете разтопения шоколад в шприц или ако нямате в найлоново пликче, на което после отрежете единия ъгъл. След това внимателно изстискайте струйка шоколад, като я оформяте като коледно дръвче. Лесно е, просто движете ръката си наляво, надясно и надолу. Нека половината солета бъде покрита. След това веднага поръсете с шарени шоколадови пръчици. Поставете в хладилника за около 10 минути.

След това идва и най-готиното. Внимателно отделете коледните елхички от хартията, трябва да е лесно. След това просто леко ги забодете върху кексчетата и готово. За по-голям ефект можете да поръсите кексчетата и с кокосови стърготини, все едно току-що е навалял сняг.

Това е всичко, имате чудесна коледна изненада за семейството и за вас самите!

Вижте още:
Палачинки „Дядо Коледа“
Коледна торта „Къщичка в гората“



Коментари
3 коментара

Кристина , 13 г.,

Публикувано на 23.12.2020

После кексчетата необходимо ли е да седят в хладилника зареди маслото и крема сиренето?

От редакцията: Не точно, нашите ги оставихме за около половин час на по-студено на терасата и си стегнаха достатъчно добре.

Nikola , 12 г.,

Публикувано на 21.12.2021

Харесват ми кексчетата може и аз да си взема

Валентина , ,

Публикувано на 22.12.2021

Може ли да ми кажете откъде да закупя candy melts?
От редакцията
: В по-големите вериги супермаркети, а вероятно ще намерите и други места, ако напишете candy melts в Гугъл.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град