Растения и животни

Начало | Растения и животни | По-бърза от гепард... Вижте коя е най-бързата птица в света

По-бърза от гепард... Вижте коя е най-бързата птица в света

Аз детето | 2018-06-27

По-бърза от гепард... Вижте коя е най-бързата птица в света

Някога летели ли сте на борда на самолет? Смятаме, че едно от най-големите предимства да пътуваш по въздуха е, че можеш да изминеш голямо разстояние за наистина кратко време. Горе в небето няма светофари или задръствания и всичко става по-бързо. Точно поради тази причина много завиждаме и на птиците. Те нямат нужда от самолетен билет или гориво – просто размахват крила и могат да отидат където си поискат, да видят света от по-високо и по-различно. Вие някога мечтали ли сте да имате способност за летене? Няма ли да е хубаво да можете да поспите още един час сутрин преди да отидете на училище, защото ще знаете, че летите и ще стигнете бързо? Но точно колко бързо? Чудили ли сте се някога коя е най-бързо летящата птица в света...

Без да се мотаем повече направо ви казваме, че тази титла принадлежи на сокола скитник. Още по-интересното е, че птици от този вид могат да бъдат намерени навсякъде по света, с изключение на Антарктида. Соколът скитник е граблива птица, която ловува други пернати и дори прилепи. Той лети из небето и може да забелязва плячката си от много високо. След като види храната си соколът може изведнъж да се насочи бързо надолу. Това движение много прилича на гмуркане, само дето скоростта достига до 320 километра в час. Можете ли да си представите това? Помислете за последния път, когато пътувахте по магистрала със семейството си. Ако пътувате в семейната кола с около 80 км/ч това е само една четвърт от скоростта, която един сокол скитник достига по време на своето „гмуркане“. И това е само средната скорост. През 2005 г. е записан истински рекорд на птица от този вид. Тогава този сокол се е движел с цели 390 километра в час. Дори гепардът е по-бавен, представяте ли си?

На всичкото отгоре пернатите от този вид не просто летят бързо, те могат да изминават огромни разстояния с тази си скорост. Един сокол скитник изминава средно около 24 140 километра за една година, докато ловува или си върши свои други работи. Когато ловува, обикаля определен район на голяма височина, понякога от порядъка на километри. Избира определена жертва и атакува само нея. Атаката започва, когато птицата навлезе с летене в ловния периметър. Тогава соколът скитник започва да пикира и когато наближи, забавя леко скоростта и достига жертвата по типичен за соколите начин – „на игра“ се опитва да я перне с нокти и нарани.

Соколът скитник има много специални характеристики, които му позволяват да лети толкова бързо. От много леки, кухи кости и аеродинамични пера до извити криле и силни гръдни мускули, създадени единствено и само за развиване на висока скорост. Не всичко обаче свързано с такава сила е хубаво. Докато другите птици, които летят по-бавно и полека могат да правят това за дълги периоди от време, соколът трябва да каца и да си почива по-често. Соколът скитник е застрашен вид в България, включен в съответната категория в „Червената книга на република България“.

Снимки: pexels.com

Ако харесвате да научавате интересни факти за пернатите ни приятели, то не пропускайте и:
Това са те: най-красивите птици в света!
Що за птица е тъпоклюната кайра?
Алпийският бързолет – най-добре летящата птица в България
Топ пет на най-големите птици в света



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град