Растения и животни

Начало | Растения и животни | Бинтуронг – бозайникът, който мирише на пуканки с масло

Бинтуронг – бозайникът, който мирише на пуканки с масло

Аз детето | 2018-04-12

Бинтуронг – бозайникът, който мирише на пуканки с масло

Сега ще ви зададем една много сложна загадка! Знаете ли, кое е това животно, което има котешко лице, тяло като на малка мечка и опашка като на маймуна. О, да и освен това мирише на пуканки с масло! Не се чудете и бързо отговорете! Най-важното: не се тревожете ако не знаете. Много малко хора подозират за съществуването на такова животно, но то си е съвсем истинско. При това не е някакъв експеримент на шантав учен. Създала го е природата! Нали си знаете, че тя е истински и невероятен творец!

Това животинче се нарича бинтуронг (на англ. Bearcat). Всъщност толкова е чудновато, че доскоро никой не знаеше почти нищо за него и зоолозите тепърва откриват какви невероятни черти и качества има, освен това, че мирише като киносалон. Сега ви представяме няколко любопитни факта за него благодарение на които ще научите повече и можете да блеснете със знания в някой разговор, дори и да не е за животни! Всички ще ви слушат!

1. Въпреки че името на бинтуронгът е свързано с това на мечка и котка, той няма нищо общо и с двете животни. Той принадлежи към семейство Виверови, което обединява група от малки и средни бозайници срещащи се единствено в Източното полукълбо или по-точно в Африка, Близкия изток, Индия и Югоизточна Азия.

2. Не е ясно откъде е дошло името на това животно, нито какво означава. Единственото, което се знае, е това, че е от език на племе, което отдавна е изчезнало.

3. Макар че се смята за хищник бинтуронгът предпочита плодовете. Яде птици и дребни бозайници, например водни плъхове и земеровки, само в краен случай. Предпочита в менюто си да има кайсии, смокини, листа от плодни дървета и глухарчета. Не отказва и моркови, ябълки, банани, грозде и дори кучешка храна. Това последното е доказано от гледачите на подобно животно в зоопарк в Сан Диего.

4. Вече ви казахме, но ще се повторим – животинчето мирише на пуканки с масло. Подобно на другите членове от животинското му семейство то има специални жлези намиращи се под опашката му. Това е така, за да може да маркира територията си, когато се движи от дърво на дърво. За животните тази миризма означава – пази се, това си е моята територия, но на нас ни напомня на любимо лакомство.

5. Бинтуронгът издава много звуци, за да комуникира. Когато е доволно от живота това животинче издава звук, който за хората наподобява смях, а когато се чувства застрашено ръмжи точно като куче. По време на лов също така издава съскащ звук, който цели да привлече плячката.

6. Това мистериозно създание живее по дърветата и рядко слиза на земята. Тогава няма нищо чудно във факта, че е отличен катерач, който се движи бавно и предпазливо от клон на клон, използвайки силните си крака и острите си нокти. При това задните му крака могат да се извъртат назад, за да може ноктите да имат още по-добро сцепление с дървото. Поради големия си размер обаче, животното не може да скача от дърво на дърво. Ако иска да се премести то слиза на земята и се катери отново. Това обаче не му пречи да спи на най-високите дървета с глава свита под опашката.

7. Говорейки за опашки – бинтуронгът има наистина пухкава такава, а също и много дълга. Опашката му е почти толкова дълга, колкото тялото му и е основният му „инструмент“ за катерене.

8. Бинтуронгът има важно значение за дъждовните гори. Най-вече заради това, че разпространява семената на плодовете, които яде. Това е особено валидно за семената на смокините, които не могат да се разпространят без чужда помощ.

Снимки: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град