Растения и животни

Начало | Растения и животни | Защо някои сортове чушки са люти?

Защо някои сортове чушки са люти?

Аз детето | 2018-07-23

Защо някои сортове чушки са люти?

Пипер, пиперка (на латински Legumen) – всичко това е името на един зеленчук, който е доста популярен в много части на света. Използваме го за какво ли не! Слагаме го в сандвичи и върху пица, пълним го с ориз и кайма, нарязваме го пресен в салата, печем го или пък го прибавяме към най-различни ястия. Обичаме го дори и суров и просто напълнен със сирене! Може би някои от вас предпочитат като го видят да го махнат от сандвича си, но със сигурност всеки един от вас се досеща, че говорим за чушките! Знаете ли обаче, че според запознатите правилното име на този зеленчук е пиперка, а чушка образуват също фасулът, грахът и много други! Както и да ги наричате обаче трябва да знаете, че по света съществуват стотици видове с различни размери, форма, вкус и цвят. Червени, зелени, бели, жълти, че дори и оранжеви, цвят бордо и виолетови. Чушките са толкова много, че няма да ни стигне времето да изброяваме. При това вкусовете им също са различни. Те могат да бъдат кисели, сладки, солени и несъмнено знаете, че съществуват и люти чушки. Дори и да не ги обичате те са доста интересни, особено по въпроса с вкуса.

Не сте ли се питали някога, защо едните чушки са сладки, а другите толкова люти, че те превръщат в огнедишащ дракон! Дори и да не сте, ние ще ви отговорим, защото е доста любопитно! Усещането за парене и лютив вкус в някои сортове чушки е причинено от веществото капсаицин. То се свързва със сензорни неврони, които подмамват тялото ви да мисли, че изгаря и е подложено на прекомерна топлина, въпреки че действително няма физическо изгаряне. Всеки път, когато сравнително неразреден капсаицин е в контакт с кожата ви, особено очите ви или се вдишва в белите дробове, това ще ви накара да се чувствате така, сякаш сте опарени, въпреки че не сте. Това вещество прави храната по-вкусна.

Друг любопитен факт е, че повечето от капсаицина в чушките е съсредоточен около семената. Това е защитен механизъм, който растенията използват, за да бъдат предпазени от гъбички и вредители, пише БГНЕС. Едни от животните, на които това вещество не действа са птиците. Мерната единица за лютивина на лютата чушка е сковилът. Скалата е кръстена на американския химик Уилбър Линкълн Сковил, който разработва метод за измерване на лютивия потенциал на различни люти чушки или по-точно съдържащото се в тях количество капсаицин.

Снимка: pixabay.com



Коментари
1 коментар

Дарин Андреев, 40 г.,

Публикувано на 23.02.2023

явно не правите разлика между чушка пипер и шушулка

От редакцията: Ще се радваме да ни обясните разликата и защо смятате, че не правим, за да знаем за другия път и да се поправим.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град